22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Francoskemu predsedniku Macronu teče voda v grlo: zapustil ga je že tretji minister, javnomnenjska podpora mu vse bolj pada!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sprejel odstop notranjega ministra Gerarda Collomba, so danes sporočili iz Elizejske palače. To je še en udarec za predsednika, ki svojemu zvestemu sodelavcu sprva ni dovolil oditi.

 

Collomb je pred dvema tednoma sporočil, da namerava prihodnje leto odstopiti, a se je zaradi tega znašel pod hudim pritiskom in je nato prvič poskušal odstopiti v ponedeljek, a ga je Macron zavrnil.

Collomb je nato poskusil še enkrat in v Elizejski palači so danes potrdili, da je Macron sprejel njegov odstop. Kot so dodali, je predsednik zaprosil premierja Edouarda Philippa, naj prevzame vodenje notranjega ministrstva, dokler ne bo imenovan Collombov naslednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

71-letni veteran v politiki je pred dvema tednoma sporočil, da se želi znova potegovati za položaj župana Lyona. Tretje največje francosko mesto je vodil od leta 2001, nato pa se je lani pridružil Macronovi vladi. Dejal je, da želi ostati na položaju notranjega ministra do volitev v Evropski parlament maja prihodnje leto, vendar se je znašel pod hudim pritiskom, naj odstopi takoj, saj da se je že začel ukvarjati s predvolilno kampanjo.

Iz Macronovega urada so v ponedeljek pozno zvečer sporočili, da je predsednik zavrnil Collomb odstop, saj da mu še vedno zaupa. Collomb je nato v torek dejal, da še vedno namerava odstopiti, s čimer je povzročil nekaj zmede na francoski politični sceni, poroča AFP.

“Gerard Collomb je znova odstopil. Kako dolgo bo še trajal ta skeč,” je v torek tvitnila vodja skrajne desnice Marine Le Pen.

Premier Philippe je odpovedal obisk v Južni Afriki, načrtovan za četrtek in petek, ko ga je predsednik prosil, da prevzame vodenje notranjega ministrstva, so sporočili iz njegovega kabineta.

Collomb je veljal za pomembnega člana francoske vlade, bil pa je tudi eden od ministrov, ki so bili najbolj zvesti Macronu. Njegova priljubljenost se je v zadnjem času precej zmanjšala, po ocenah političnih analitikov tudi zaradi škandala okoli nekdanjega Macronovega tesnega sodelavca Alexandra Benallaja, ki se je na protestih ob 1. maju v policijski opravi znesel nad demonstranti.

Collomb je tretji minister, ki je zapustil Macronovo vlado. Avgusta je odstopil priljubljeni okoljski minister Nicolas Hulot, kmalu za njim pa še priljubljena ministrica za šport Laura Flessel. Macron se sooča tudi z vse nižjo podporo v javnosti, po zadnjih anketah ga podpira le še 34 odstotkov Francozov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine