23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Francoska vlada predstavila načrte za enomesečno služenje državi

Po več kot 20 letih od odprave obveznega služenja vojaškega roka je francoska vlada danes predstavila načrte za uvedbo enomesečnega obveznega služenja državi za vse najstnike. Program bo sestavljen iz dveh delov. Kot je pojasnil minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, bodo tako na enem mestu zbrani mladi z različnimi ozadji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med volilno kampanjo lani dejal, da bo služenje državi “šola bratstva”, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pri okoli 16 letih bodo morali vsi mladi glede na vladne načrte sprva preživeti 15 dni v skupni nastavitvi, kjer bodo v okviru programa vključeni neka vrsta služenja pa tudi koristni elementi za mlade, kot na primer zdravstveni pregledi in opismenjevanje, je pojasnil Blanquer.

Dodal je, da bo to način “družbenega mešanja”. Ena od kritik odprave obveznega služenja vojaškega roka je bila namreč, da mladi ne pridejo več tako pogosto v stik z vrstniki z drugačnim ozadjem.

Drugi del programa, ki bo prav tako trajal 15 dni, pa bo po besedah Blanquera bolj prilagojen posamezniku in ga bo vodil inštruktor. Podrobnosti drugega dela programa morajo še uskladiti, je dodal minister.

V začetku meseca je sicer več mladinskih in študentskih organizacij kritiziralo načrte Macrona, češ da so številni mladi v Franciji že sedaj dejavni kot prostovoljci in da to ne bi smelo biti nekaj obveznega.

Tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux pa je pojasnil, da bodo morali dopolniti ustavo, če bodo želeli uvesti obvezno služenje državi. Uvedli bi ga že prihodnje leto.

V okviru predlaganega programa bodo mlade sicer izobraževali tudi o varnosti in obrambi, a to ne bo vojaško usposabljanje. Prostovoljci bodo lahko pozneje sicer zaprosili za dodatno tri- do 12-mesečno izobraževanje pri vojski in gasilcih, ali pa na področju socialnih in kulturnih dejavnosti, pojasnjuje dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine