5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Francoska centralna banka znižala napovedi letošnje rasti

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Francije se bo letos po pričakovanjih povečal za 1,6 odstotka, je danes sporočila francoska centralna banka. S tem je precej oklestila napovedi vlade, ki so se gibale okoli dveh odstotkov.

Finančni minister Bruno Le Maire je ta teden že potrdil, da rast verjetno ne bo dosegla dveodstotnega cilja in je napovedal okrepitev BDP za 1,7 odstotka.

Upočasnjena gospodarska rast bo še povečala izzive, s katerimi se sooča francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se zavzema za zagon domačega gospodarstva z reformami, ki naj bi podjetjem olajšale poslovanje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Po izjemnem letu 2017, ko je Francija izkoristila močno globalno povpraševanje, bo izvoz tudi v letu 2018 še pozitivno vplival na rast, nato pa bo njegov vpliv zbledel,” je za radio Europe 1 povedal guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau. Že julija je centralna banka znižala napovedi gospodarske rasti, in sicer takrat na 1,8 odstotka.

Guverner tudi pričakuje, da se bo stopnja inflacije letos povzpela do 2,1 odstotka, kar bi lahko povzročilo alarm med potrošniki, ki so že zdaj zaskrbljeni zaradi upadanja kupne moči.

Če pogledamo naprej, pa centralna banka pričakuje vztrajno zmanjševanje stopnje brezposelnosti, tako da bi v letu 2020 dosegla približno 8,5 odstotka. Lani je bilo brez zaposlitve 9,4 odstotka za delo sposobnih Francozov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine