17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Francija zaradi umora Hašodžija uvaja sankcije proti 18 Savdijcem

Francija je danes sporočila, da zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija uvaja sankcije proti 18 savdskim državljanom. Namen sankcij je prepoved njihovega vstopa na ozemlje Francije in celotnega schengenskega območja, je sporočilo francosko zunanje ministrstvo.

 

Poudarili so, da gre za konservativen ukrep, ki ga bodo na podlagi morebitnih novih ugotovitev v preiskavi novinarjevega umora lahko znova preučili ali razširili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska Arabija je sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi ostrega kritika prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra ubit, a naj bi se to zgodilo “po nesreči”. Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst od 21 priprtih, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

Pred dnevi je zaradi povezav z umorom novinarja vstop v državo 18 Savdijcem prepovedala že Nemčija, ki je sporočila, da so se za tak korak dogovorili skupaj s Francijo in Veliko Britanijo. Zato naj bi sankcije o prepovedi vstopa 18 Savdijcem veljale za celoten schengenski prostor.

Nemčija se je poleg tega odločila ustaviti prodajo orožja Savdski Arabiji. Za ta ukrep se je odločila tudi Danska.

Zadnje novice

Sorodne vsebine