17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Francija v digitalni davek, Avstrija bo sledila

Francija bo z novim letom začela zaračunavati digitalni davek. V letu dni ji želi slediti Avstrija, je pred dnevi napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Države se za soliranje na tem področju odločajo, ker na ravni EU soglasja o obdavčitvi velikanov, kot sta Google in Apple, ni.

Francija bo začela obračunavati digitalni davek. “Ne glede na okoliščine bo z novim letom davek veljal na celotnem območju države in bo v 2019 po naših ocenah prinesel okoli 500 milijonov evrov,” je 17. decembra napovedal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Francija, ki si prizadeva za evropski davek Gafa (ime izhaja iz začetnic štirih najbolj “problematičnih” spletnih velikanov – Googla, Appla, Facebooka in Amazona), bo ob prihodkih od prodaje obdavčila tudi prihodke iz naslova oglaševanja in prodaje osebnih podatkov uporabnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z letom 2020 se želi Franciji pridružiti tudi Avstrija. “Edino pošteno je, da internetni velikani v Evropi plačajo primerne davke,” je minuli konec tedna dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. “Ob potezah na ravni EU bomo ukrepali tudi na nacionalni ravni. V Avstriji bomo uvedli digitalni davek,” je zagotovil.

Avstrijski minister za finance Hartwig Löger že pripravlja predlog implementacije, osnovni okvir naj bi predstavil v začetku januarja. Sam davek naj bi bil del načrtovanih širših davčnih reform, ki bodo v veljavo stopile leta 2020.

“Cilj je jasen – obdavčiti podjetja, ki na spletu ustvarjajo ogromne dobičke, a nanje plačajo komaj kaj davka, kot sta Facebook in Amazon,” je dejal Kurz.

V skladu s trenutno zakonodajo v EU lahko tehnološki velikani sami izberejo, v kateri od držav članic bodo prijavili prihodke. Praviloma namesto držav, kjer so prihodke resnično ustvarili, te prijavijo v državah z nizkimi davki, kot so Irska, Nizozemska in Luksemburg.

V povprečju ta podjetja plačajo devetodstotni davek, ostala podjetja pa 23-odstotnega. V EU načeloma vlada soglasje, da je to stanje potrebno nasloviti, ne pa tudi, kako.

Zadnje novice

Sorodne vsebine