-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Francija: Uporabnike spolnih uslug čaka kazen, če jih pri tem ujamejo

Francosko ustavno sodišče je potrdilo ustavnost zakona iz leta 2016, po katerem se lahko oglobi uporabnike prostitucije. Nevladne organizacije, ki so zastopale “delavce v spolni panogi”, so zakon izpodbijale, ker preganja sporazumna dejanja med dvema odraslima osebama v zasebni sferi.

 

Zakon predvideva, da se tiste, ki plačajo za spolne usluge, torej stranke v prostituciji, oglobi, ne pa tudi ponudnikov spolnih uslug. Kazenska odgovornost se tako prenaša na uporabnike, ki jih čaka kazen, če jih pri tem ujamejo.

Globa za to znaša 1.500 evrov. Če pa tovrstnega prestopnika zasačijo že drugič v enem letu, se kazen zviša na 3.750 evrov.

Plačevanje za spolne odnose z mladoletnimi ali ranljivimi prostitutkami pa se kaznuje s 45.000 evri. Predvidena je tudi do triletna zaporna kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasprotniki tega zakona so sicer opozarjali, da bo tovrstna politika potisnila prostitucijo še bolj v roke kriminalcev in da bo zaradi večjih tveganj znižala njihove dohodke. Zagovorniki pravic žensk pa so celo poudarjali, da zakon preprečuje ženskam, da počnejo s svojim telesom, kar jih je volja.

A ustavno sodišče se z njimi ni strinjalo. Potrdilo je namen francoske narodne skupščine, da s tem zakonom okrepi boj proti zvodništvu in trgovini z belim blagom, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine