10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Francija ne izključuje ponovne uvedbe evropskih sankcij proti Iranu, Izrael napoveduje odločne ukrepe, Pompeo pa zaradi iranske grožnje na obisk v Irak

Francoska obrambna ministrica Florence Parly danes ni želela izključiti možnosti, da bi Evropska unija znova uvedla sankcije proti Iranu, potem ko je ta sporočil, da je prenehal spoštovati določene obveze iz iranskega jedrskega sporazuma. Kitajska je medtem vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma, ki mu ostaja zavezana tudi Rusija.

 

“Če ne bodo spoštovali teh zavez, se bo postavilo tudi vprašanje (o ponovni uvedbi sankcij),” je za francosko televizijo BFMTV povedala Parlyjeva, pri čemer ni neposredno omenila današnjih izjav Teherana. Pojasnila je, da so sankcije ena od možnosti, ki jih preučujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kremlju pa so medtem poudarili, da je ruski predsednik Vladimir Putin svaril, da “bodo nepremišljene in arbitrarne odločitve, ki predstavljajo nespameten pritisk na Iran, vodile v neprijetne ukrepe, ki smo jim priča danes”. Nepremišljene so bile po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova odločitve ZDA o ponovni uvedbi sankcij proti Iranu.

Dodal je, da Putin ostaja zavezan sporazumu in da trenutno ni alternativ zanj. Rusija bo sodelovala z evropskimi državami, da bi ohranili sporazum, je poudaril. Povedal je še, da je še prezgodaj govoriti o sankcijah.

Kitajska je vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma. “Ohranitev in izvajanje sporazume je odgovornost vseh strani,” je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. “Vse strani pozivamo k zadržanosti, okrepitvi dialoga in izogibanju napetostim,” je poudaril.

Iran je danes sporočil, da je prenehal spoštovati del obvez iz iranskega jedrskega sporazuma. Sporočil je, da ne bodo več omejevali rezerv težke vode in obogatenega urana. Za to se je odločil, potem ko so ZDA pred natanko enim letom izstopile iz sporazuma in kasneje znova uvedle sankcije proti Iranu.

Ob tem je Teheran Kitajski, Rusiji, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, ki še spoštujejo sporazum, dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč obljubile, da te ne bodo vplivale na njihovo izvajanje sporazuma, predvsem na ekonomskem področju. A v praksi je bilo drugače. Če zavez ne bodo spoštovale v določenem roku, bi lahko Teheran prenehal upoštevati še druge obveze iz sporazuma.

Netanjahu: Ne bomo dovolili Iranu, da proizvaja jedrsko orožje

Je pa zato izraelski premier Benjamin Netanjahu danes zatrdil, da Iranu ne bo dovolil, da bi proizvedel jedrsko orožje. To je dejal, potem ko je Teheran sporočil, da ne bo več spoštoval določenih obvez iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma.

“Davi sem na poti slišal, da namerava Iran nadaljevati svoj jedrski program,” je Netanjahu dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve vojn. “Iranu ne bomo dovolili, da bi pridobil jedrsko orožje,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Iran je danes sporočil, da je prenehal spoštovati del obvez iz iranskega jedrskega sporazuma. Sporočil je, da ne bodo več omejevali rezerv težke vode in obogatenega urana. Za to se je odločil, potem ko so ZDA pred natanko enim letom izstopile iz sporazuma in kasneje znova uvedle sankcije proti Iranu.

Izrael, ki velja za zaveznika ZDA, je sicer že od vsega začetka eden največjih kritikov sporazuma.

Pompeo nenapovedano v Iraku zaradi “iranske grožnje”

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je po nenapovedanem obisku v Iraku v torek dejal, da so mu iraški visoki predstavniki obljubili zaščito ameriških interesov pred sosednjim Iranom. Teheran je obtožil, da načrtuje napade. Podrobnosti ni pojasnil.

Pompeo bi moral v okviru kratke evropske turneje v torek obiskati Nemčijo, kjer je imel predvidene pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel in zunanjim ministrom Heikom Maasom, a je obisk nepričakovano in brez pojasnil odpovedal. Nato so zvečer prišla poročila, da je bil v Iraku. Novinarjem je na letalu na poti iz Iraka dejal, da je Maasa v telefonskem pogovoru seznanil z odpovedjo obiska, kar je ta dobro sprejel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med štiriurnim obiskom se je Pompeo v Bagdadu srečal z iraškim predsednikom in premierjem Barhamom Salehom in Adelom Abdelom Mahdijem.

Po pogovorih je Pompeo novinarjem povedal, da so govorili o pomenu tega, da Irak zagotovi ustrezno zaščito Američanov v državi. Dejal je, da sta iraški predsednik in premier razumela svoje odgovornosti.

Obisk je utemeljil s “stopnjevanjem aktivnosti iranskih sil”. Dejal je, da obstaja neposredna nevarnost napadov, a podrobnosti ni navedel.

To nevarnost številni sprejemajo s skepso, vodilni ameriški demokrati pa se bojijo, da želi administracija predsednika Donalda Trumpa sprožiti vojno z Iranom.

Odnosi med tradicionalnima nasprotnicama so se še zaostrili, potem ko so lani ZDA enostransko izstopile iz iranskega jedrskega sporazuma in proti Teheranu znova uvedle sankcije, kar je državo še dodatno gospodarsko prizadelo.

V zadnjem času ZDA pritiske na Iran še stopnjujejo. Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je tako v nedeljo sporočil, da ZDA “kot jasno sporočilo Iranu” na Bližnji vzhod pošiljajo bojno skupino z letalonosilko USS Abraham Lincoln in bombniki B-52, ki lahko nosijo jedrsko orožje.

Dejal je, da gre za odgovor “na številne skrb vzbujajoče znake in opozorila”, ne da bi pojasnil, za kaj gre. Po njegovih besedah je cilj napotitve “poslati jasno in nedvoumno sporočilo iranskemu režimu, da bo sleherni napad na ameriške interese in interese naših zaveznikov naletel na neizprosno silo”.

Šiitski Iran je sicer zaveznik večinsko šiitskega Iraka in je pomagal Bagdadu v boju proti skrajni Islamski državi. Pompeo, za katerega je to drugi obisk v Iraku letos, je z iraškimi predstavniki po lastnih navedbah v torek govoril tudi o vplivu Irana na šiitske milice v državi. Pozval je iraško vlado, naj zaradi lastne varnosti vse te sile spravi pod nadzor.

V Iraku je nameščenih okoli 5200 ameriških vojakov.

Iran je sicer danes sporočil, da je uradno prenehal spoštovati del obvez iz iranskega jedrskega sporazuma. Sporočil je, da ne bodo več omejevali rezerv težke vode in obogatenega urana. Morebitne nove ukrepe je napovedal v 60 dneh. Iranski predsednik Hasan Rohani je s tem danes seznanil ostale podpisnice sporazuma – Kitajsko, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo in Rusijo.

Pompeo naj bi danes imel pogovore v Londonu, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine