5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Francija krepi nadzor nad radikaliziranimi nekdanjimi zaporniki

Francoski premier Edouard Philippe je danes napovedal okrepitev nadzora nad bivšimi zaporniki, ki so bili obsojeni zaradi terorizma ali so se v zaporu radikalizirali. V ta namen bodo vzpostavili posebno enoto. Prav tako bodo oblikovali posebno tožilstvo, pristojno za boj proti terorizmu.

Do konca leta 2019 bo zapore zapustilo 450 ljudi, ki so bili obsojeni zaradi terorizma ali so se po mnenju oblasti v zaporu radikalizirali, je v predstavitvi novega načrta francoske vlade za boj proti terorizmu na sedežu Direkcije za notranjo varnost v predmestju Pariza povedal Philippe. Ob tem ni pojasnil, koliko jih bo nadzorovala t. i. “posebna celica”, ki bo delovala v okviru Enote za koordinacijo boja proti terorizmu.

Napovedal je tudi okrepitev nadzora oseb, ki so pod sodnim nadzorom. “Določitev obveznega bivanja v določenem kraju pod elektronskim nadzorom bo olajšana,” je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Okrepili pa bodo tudi obveščevalne dejavnosti za nadzor zapornikov, v okviru katere trenutno spremljajo 3000 ljudi.

Francija bo poleg tega vzpostavila posebno tožilstvo, pristojno za boj proti terorizmu. To področje je bilo doslej pod pristojnostjo pariškega tožilstva, zdaj pa so po premierjevih besedah odločili, da je treba tožilcem omogočiti, da lahko ves svoj čas namenijo boju proti terorizmu. Novo tožilstvo se bo lahko v primeru terorističnega napada odzvalo nemudoma in učinkovito, je poudaril Philippe.

Od prihoda na oblast pred več kot letom dni je nova vlada okrepila boj proti terorizmu, med drugim lansko jesen s spornim zakonom o krepitvi notranje varnosti in boju proti terorizmu. Danes predstavljeni načrt je tretji, ki zadeva boj proti terorizmu.

Francija je bila v zadnjih treh letih tarča več terorističnih napadov, ki so skupaj zahtevali več kot 246 smrtnih žrtev. V soboto bosta minili dve leti od napada v Nici, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico ljudi, ki so praznovali francoski državni praznik. Ubitih je bilo 86 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine