12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

(FOTO+VIDEO) Največji letošnji požar na Hrvaškem je besnel še celo noč: Ko jim je zjutraj na pomoč končno priskočil dež, so gasilci izmučeno popadali na tla

Na Hrvaškem v neposredni bližini Šibenika je v soboto popoldne izbruhnil nenadzorovan požar, ki ga še vedno gasijo. Vse , ki se ta konec tedna odpravljate v oddaljene kraje v Dalmaciji na počitnikovanje k našim južnim sosedom, se priporoča, da se zaradi daljših zastojev, ki so nastali zaradi občasnih popolnih in delnih zapor avtoceste in obvoza, na pot raje odpravijo v ponedeljek. V okolici Šibenika sta sicer v soboto zgodaj popoldne izbruhnila dva huda, ločena požara, ki pa sta zaradi močnega vetra bliskovito zajela tudi avtocesto A1 Split-Zagreb; ognjeni zublji so se razširili vse do cestninskih postaj, zato je bila avtocesta več ur zaprta v obe smeri. Pozno popoldne, ko so požar nekoliko obvladali, je bila spet delno prevozna, a so nato ognjeni zublji ponovno ušli izpod kontrole in sledilo je ponovno zaprtje. Požar je po poročanju Jutarnjega lista izbruhnil nekaj pred 14. uro, slike gostega dima in gasilcev v akciji, gasili so tudi s pomočjo helikopterja, pa so posneli prestrašeni vozniki. Med njimi skupina slovenskih turistov, naših bralcev, ki se je vračala z dopustovanja na Braču. Zvečer so morale oblasti evakuirati prebivalce okoliških vasi pred šibeniškimi vzpetinami, v prvi vrsti vas Mihajlovići, kateri se je ogenj približal na nekaj manj kot 50 metrov. Gasilci, bilo jih je skoraj 250, so okrog hiš napravili živi obroč in do jutra uspeli preprečiti tragedijo. V nedeljo okrog 9. ure je pri gašenju požara na pomoč vendarle priskočilo tudi vreme. Začelo je deževati, za popoldne so napovedana tudi močnejša neurja.

 

Kot poročajo hrvaški mediji, na terenu so številne televizijske ekipe, samo mesto Šibenik ni bilo ogroženo, so pa zato bili vse do jutra v nevarnosti prebivalci okoliških vasi. Turistom se odsvetuje obisk Nacionalnega parka Krka, saj nastajajo daljši zastoji. Zagorelo je na dveh mestih, požar pa že ves dan in noč gasijo gasilci, vojska in s helikopterji iz zraka. Popolna zapora avtoceste je bila že popoldne na relaciji Šibenik – Vrpolje, kot tudi na hitri cesti na relaciji Šibenik – Drniš – Knin. Pri gašenju požara veliko preglavic povzroča tudi močan veter. Zaradi izrednih razmer so nastali daljši zastoji.

Več si lahko preberete ter fotografije in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine