4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

(FOTO) Po Castru prihaja dolgoletni aparatčik kubanske komunistične stranke, Miguel Diaz-Canel

Miguel Diaz-Canel je danes uradno postal novi predsednik Kube. Narodna skupščina je Diaz-Canela, ki je bil edini predsedniški kandidat, izvolila s 603 od skupno 604 glasov. Njegov mandat bo trajal pet let, poročajo tuje tiskovne agencije.

57-letni Diaz-Canel je na čelu države nasledil 86-letnega Raula Castra. Prvič po skoraj 60 letih je predsedniški položaj prevzel nekdo, ki ni iz družine Castro.

Kot predstavnik mlajše generacije politikov se novi kubanski predsednik zavzema za modernizacijo Kube, a je tudi dolgoletni aparatčik kubanske komunistične stranke, tako da po oceni poznavalcev ni pričakovati dramatičnih političnih sprememb. “Kubanski predsedniki bodo zmeraj branili revolucijo. Predvsem potrebujemo kontinuiteto,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nedavno izjavil Diaz-Canel.

Novega kubanskega predsednika čakajo veliki izzivi; odnosi z ZDA so se po začetku mandata Donalda Trumpa zelo poslabšali, gospodarski položaj Kube je tudi zaradi oslabelosti zavezniške Venezuele vse prej kot rožnat, zaradi česar vedno pogosteje prihaja do socialnih nemirov. Dosedanji kubanski podpredsednik Diaz-Canel se bo moral izkazati tudi znotraj same stranke in v državnem vodstvu. Vsaj v začetku naj bi v ozadju pomembno vlogo ohranil Raul Castro, ki naj bi vsaj do leta 2021 ostal na čelu vsemogočne kubanske komunistične partije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine