9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ford zapira 5000 delovnih mest v Nemčiji, prodaja novih avtomobilov v EU pada

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford namerava zapreti 5000 delovnih mest v svojih nemških tovarnah. S tem naj bi privarčevali najmanj 500 milijonov dolarjev, je v pismu zaposlenim zapisalo vodstvo. Krčenje delovne sile je predvideno v tovarnah v Kölnu, Saarlouisu in Aachnu.

 

“Gre za del že januarja napovedanega prestrukturiranja Fordovega poslovanja v Evropi s ciljem kolikor hitro je mogoče se spet vrniti k dobičkonosnem poslovanju na evropskem trgu,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Pri Fordu si prizadevajo izogniti se “odpuščanjem iz poslovnih razlogov”. Število delovnih mest naj bi zmanjšali z izplačilom nadomestil zaposlenim do 49 let ter zgodnjim upokojevanjem zaposlenih nad 50 let. Podjetje v zadnjih desetih letih “ni uspelo dosegati vzdržnega pozitivnega rezultata poslovanja”, je časnik Kölner Stadt-Anzeiger povzel pismo vodstva. To pa je potrebno, da bi Ford v Nemčiji dolgoročno imel perspektivo.

Ford v Nemčiji zaposluje približno 24.000 ljudi, od tega skoraj 18.000 v Kölnu, 200 v Aachnu in 6000 v saškem Saarlouisu. To so zaposleni za nedoločen čas, število najemnih delavcev ni znano. Napovedano zmanjšanje števila delovnih mest zadeva tako zaposlene za določen kot nedoločen čas.

Prodaja novih avtomobilov v EU februarja padla, v Sloveniji prodaja raste

Trg novih osebnih avtomobilov se je v EU februarja še dodatno skrčil, čeprav je bilo padec blažji kot v preteklih petih mesecih, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Slovenski potrošniki so se obnašali v nasprotju s trendom.

Februarja je bilo v celotni EU prodanih 1,1 milijona osebnih vozil, so v petek sporočili iz združenja ACEA. To je odstotek manj kot februarja lani.

Pred tem se je prodaja novih osebnih avtomobilov januarja zmanjšala za 4,6 odstotka, decembra za 8,4 odstotka, novembra za osem odstotkov, oktobra za 7,3 odstotka in septembra za 23,5 odstotka.

V Sloveniji so po teh podatkih prejšnji mesec prodali 6021 novih avtomobilov. To je 6,4 odstotka več kot februarja lani.

Med največjimi avtomobilskimi trgi v EU se je februarja prodaja povečala tudi v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji, in sicer za 2,7 odstotka, 2,1 odstotka oz. 1,4 odstotka v primerjavi z istim mesecem leto prej.

Tudi v prvih dveh mesecih skupaj je največ avtomobilov na evropskem trgu prodal nemški Volkswagen s 24,2-odstotnim tržnim deležem. Francoski skupini PSA in Renault sta ostali na drugem in tretjem mestu, iz prve je prišlo 17,3 odstotka vseh januarja in februarja prodanih avtomobilov, iz druge pa 10,2 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine