11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Filipinski predsednik terja uničenje islamistov na jugu države

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes varnostnim silam odredil, naj uničijo islamistične skrajneže, ki naj bi bili odgovorni za dvojni bombni napad na jugu države. V napadu na katoliško katedralo v mestu Jolo je konec minulega tedna umrlo 20 ljudi, 110 pa jih je bilo ranjenih.

Odgovornost za nedeljski napad na katoliško katedralo v mestu Jolo v pokrajini Sulu, 1000 kilometrov južno od Manile, je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Odgovorne za napad sumijo, da so povezani s teroristično skupino Abu Sajaf, ki ji pripisujejo krivdo za najhujše napade in ugrabitve na Filipinih, je danes povedal filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana.

Abu Sajaf se je pred časom povezal z IS. Ta teroristična skupina nasprotuje prizadevanjem za mir na jugu filipinskega otoka Mindanao. Gre za z naravnimi viri bogato območje, kjer pa rast in razvoj že desetletja ovira oboroženi konflikt.

Duterte je danes osebno pregledal škodo na cerkvi, vladnim silam pa odredil, naj izsledijo člane Abu Safaja. “Uničite Abu Sajaf,” je predsednikove besede povzel Lorenzana. Obiskal je tudi ranjene v napadu in se udeležil današnje maše za ubite, napad pa ga je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika močno ujezil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti naj bi s pomočjo nadzornih kamer že identificirale šest morebitnih storilcev, vojska in policija pa sta davi okoli Jola postavila nadzorne točke, s čimer naj bi varnostnim silam pomagali pri lovu na storilce. Varnost so okrepili tudi drugod po Filipinih. Dodatne sile so namestili okoli ključne infrastrukture in na javnih mestih.

Sorodne vsebine