9.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Federica Mogherini opozarja Madura pred grožnjo z aretacijo Guaidoja

Evropska unija je v soboto opozorila Caracas pred aretacijo prehodnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja, ki kljub nevarnosti aretacije napoveduje, da se bo vrnil v domovino.

 

Venezuelsko vrhovno sodišče je januarja Guaidoju prepovedalo potovanje v tujino, ker proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Predsednik parlamenta in vodja opozicije je kljub temu 22. februarja uspel priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je skušal voditi akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli. Nato se je v Bogoti udeležil srečanja držav skupine iz Lime ter obiskal več držav v iskanju podpore. Med drugim je obiskal Brazilijo, Argentino, Paragvaj in Ekvador. V soboto je tako v Ekvadorju znova napovedal vrnitev v domovino. Predvidoma naj bi se vrnil do ponedeljka.

“Katerikoli ukrepi, ki bi lahko ogrozili svobodo, varnost ali osebno integriteto Guaidoja, bi pomenili veliko naraščanje napetosti in bi naleteli na odločno obsodbo mednarodne skupnosti,” je v imenu držav članic Evropske unije v izjavi izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Spomnila je, da imajo člani venezuelskega parlamenta ustavno zagotovljeno imuniteto, ki jo je treba v celoti spoštovati. “Poslanci bi morali uresničevati svoj mandat brez njihovega zastraševanja ali zastraševanja članov njihovih družin,” je dodala v pisni izjavi.

S tem se je odzvala na izjave venezuelskega predsednika, diktatorja Nicolasa Madura, da bi lahko Guaidoja ob vrnitvi v domovino aretirali. “Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo,” je v torek dejal Maduro.

Večina držav članic EU je sicer priznala Guaidoja za začasnega predsednika s ciljem, da bi v državi pripravili nove predsedniške volitve po lanski sporni vnovični izvolitvi Madura za predsednika. EU si želi mirne in demokratične rešitve za krizo, je v izjavi znova poudarila Mogherinijeva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine