2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

FAZ: EU bo zmanjšala finančno pomoč Turčiji

Turčija, ki je država kandidatka za vstop v Evropsko unijo, bo od Bruslja do leta 2020 prejela okoli 40 odstotkov manj finančne pomoči, kot so sprva predvidevali. EU se bo tako odzvala na razvoj političnih razmer v državi, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Ankara bo tako od leta 2018 do 2020 prejela 759 milijonov evrov manj, kot so sprva načrtovali, je danes dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije. V okviru krčenja sredstev pa ne bodo prizadeta sredstva, ki jih Turčija prejema za oskrbo več kot tri milijone sirskih beguncev na svojih tleh.

EU državam kandidatkam preko instrumenta za predpristopno pomoč namenja finančna sredstva, s katerimi okrepijo svoje zmogljivosti za sprejemanje in izvajanje evropskih standardov. V proračunskem obdobju od leta 2014 do 2020 so v Bruslju tako za Turčijo predvideli skupno 4,45 milijarde evrov, zaenkrat so jih izplačali le nekaj sto milijonov.

EU je odločitev sprejela po razvoju dogodkov po poskusu državnega udara v Turčiji leta 2016, ko je država pod predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom začela čistko ter se lotila svojih kritikov in nasprotnikov. Zaradi tega so zastala tudi pristopna pogajanja s Turčijo in morebitno širjenje carinske unije.

Tiskovni predstavnik komisije je sicer pojasnil, da so se za znižanje pomoči med drugim odločili zaradi pomanjkljivega napredka pri izpolnitvi kriterijev za vstop v unijo. Odločitev naj bi že julija letos podprle države članice.

Zaradi izkušenj s Turčijo bo Evropska komisija predvidoma spremenila svojo politiko glede finančne pomoči, ki jih prejemajo države kandidatke. V prihodnjem obdobju od leta 2020 do 2027 tako predvidoma ne bo fiksno določenih izplačil za pet držav kandidatk – Turčijo, Albanijo, Makedonijo, Črno goro in Srbijo – ampak bodo skupno 14,5 milijarde evrov razporejali glede na uspeh držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine