20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Evropsko sodišče za človekove pravice: ekonomske migracije niso dovolj dober razlog za odobritev azila v Nemčiji!

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da ima Nemčija pravico pošiljati prosilce za azil nazaj v druge države EU, četudi so tam zanje slabši pogoji. Poleg tega je navedlo, da azil iz ekonomskih razlogov ni dovolj dober razlog za odobritev azila.

 

Evropsko sodišče je v torek dovolilo Nemčiji, da deportira prosilce za azil v druge države članice EU. Sodniki v Luksemburgu so po poročanju DW presodili, da šibka socialna podpora ali slabši življenjski pogoji v nekaterih državah članicah niso dovolj dober razlog, da bi preprečili njihovo vrnitev.

Evropsko sodišče je odločilo, da šibkejši sistem socialne podpore ni dovolj dober razlog, da bi preprečili deportacijo prosilcev za azil, izjema velja zgolj v “ekstremnih primerih”, kjer je posameznik prikrajšan za “najosnovnejše potrebe, kot so hrana, voda in zatočišče”, so povedali sodniki. Izjeme ne veljajo za primere revščine ali želje po nemškem socialnem standardu.

Nemčija lani vrnila 8 tisoč migrantov
Sodniki so še izpostavili, da je azilni sistem EU zasnovan na medsebojnem zaupanju in da bi morale odločitve držav članic EU spoštovati človekove pravice. Ravno tako pa lahko Nemci zavrnejo prošnjo za azil, če prosilec že uživa zaščito druge države članice EU.

Nigerijski ilegalni migranti (Vir: Twitter)

Nemčija je lansko leto preselila 8.000 prosilcev za azil v druge države članice EU, večina jih je šla v Italijo, nekaj jih je odšlo v Grčijo, medtem ko Madžari niso sprejeli niti enega. Zaradi tega so tudi vedno večje napetosti na relaciji Budimpešta-Berlin-Bruselj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine