0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Evropsko prebujenje. Da bi se soočil z “velikim izbrisom” in “veliko zamenjavo”, Inštitut Iliada objavlja svoj manifest [Intervju]

Piše: kulturnimarksizem.si

Od ustanovitve leta 2014, po prostovoljni smrti Dominique Venner, inštitut Iliad ni miroval. Poleg organizacije letnega kolokvija v Parizu v Maison de la Chimie, ki vsako leto zbere veliko število ljudi in osebnosti, inštitut večkrat na leto organizira usposabljanje mladih. Je tudi v ospredju kulturnega in metapolitičnega boja, in sicer s produkcijo in distribucijo številnih del, ki smo jih pogosto predstavljali na Breizh-info.com.

Zadnji je preprosto Manifest Inštituta Iliada, ki je izšel pri založbi Nouvelle Librairie. Majhna bomba na 108 straneh, nepogrešljiva in namenjena čim večjemu številu mladih, ki iščejo identiteto, smisel svojega življenja, vitalnost, odgovore na izzive, ki se ponujajo tistim, ki so se uprli sodobnemu svetu, ki je na neki način zapustil evropsko civilizacijo.

V času, ko je evropska civilizacija izpostavljena napadom brez primere, Inštitut Iliada poziva k prebujenju z oblikovanjem jasne doktrine, vizije sveta, ki temelji na naših konkretnih in telesnih koreninah: naših bioloških in družinskih koreninah, naših političnih skupnostih, naši civilizaciji. Manifest inštituta Iliada pa je tudi brevir, ki poziva k prebujenju, ozaveščanju skupnosti, ponovni osvojitvi vseh trdnjav, ki so v razsulu, in k ponovnemu rojstvu naše civilizacije.

O tem pomembnem in dostopnem delu (kar je pomembno v času, ko bralcev v družbi občutno upada) smo se pogovarjali z Guillaumom Traversom z Inštituta Iliada.

“Besedilo, ki mlade Evropejce poziva k dejanjem, vedenju in osebni disciplini v službi naše civilizacije.”

Breizh-info.com: Iliada je potrebovala več let, da je objavila svoj “ustanovni” manifest. Kakšni so bili razlogi za to? Zakaj menite, da je danes pomembno objavljati kratka in natančna dela (ta ima 108 strani) in ne dolgih knjig? Ali gre tudi v končni fazi za tekmo, da bi ujeli mlade, ki vedno manj berejo?

Guillaume Travers (Inštitut Iliada): Pred tem manifestom je Inštitut Iliada objavil veliko stvari, začenši s kolektivnim delom “Kaj smo”, v katerem so že bili predstavljeni temelji našega pogleda na svet. Manifest, ki ga objavljamo danes, je nekoliko drugačen, saj so ga napisali mladi v dvajsetih in tridesetih letih, ki so se Inštitutu Iliada pridružili od njegove ustanovitve. Gre za doktrinarni zbornik, ki pa je odločno usmerjen k vprašanjem, s katerimi se soočamo danes, začenši z “veliko zamenjavo” in “velikim izbrisom”. To je tudi besedilo, ki mlade Evropejce poziva k dejanjem, vztrajnosti in osebni disciplini v službi naše civilizacije. Njen relativno kratek obseg je dejansko namenjen čim večjemu številu ljudi, tudi tistim, ki jih morda odvračajo velike knjige. Vendar po našem mnenju manifest ne sme biti sam sebi namen, preprost in lahko dostopen potrošniški izdelek, temveč začetek: ozaveščati mora k širšemu branju, poglobljenemu poznavanju tradicionalne evropske etike ter iskreni želji po ukoreninjenosti in skupnosti. Od naših bralcev pričakujemo veliko, a ne zato, ker je besedilo težko dostopno, temveč zato, ker se zavezuje k velikim stvarem.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine