11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Evropski socialisti se še niso odločili, ali bodo za predsednico Evropske komisije podprli Von der Leynovo ali ne

Politična skupina socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu se zaenkrat še ni odločila, ali bodo podprli Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije na glasovanju prihodnji teden. Na srečanju s kandidatko so danes evropski socialdemokrati postavili nekaj konkretnih zahtev, sedaj pa čakajo na odgovore.

 

“Naša skupina bo ponovno razpravljala o glasovanju. Odločitev bomo sprejeli prihodnji teden,” je po srečanju z von der Leynovo dejala vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez.

Kakšne konkretne zahteve so na srečanju postavili Nemki, Garcia Perez ni pojasnila. Dodala je le, da se bodo socialdemokrati zavzemali za spolno enakopravno, socialno in trajnostno Evropo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na navedbe udeležencev je nemška obrambna ministrica na srečanju dejala, da lahko vodilni kandidat socialdemokratov Nizozemec Frans Timmermans kot podpredsednik Evropske komisije ostane pristojen za področje pravne države, če si to želi. Namerava se zavzeti tudi za sistem spitzenkandidatov in transnacionalne kandidatne liste na prihodnjih evropskih volitvah. Tako se bo lahko vodilnega kandidata volilo v vseh državah članicah, ne le v državi, kjer kandidira.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je na Twitterju zapisala, da je na srečanju vprašala kandidatko, ali bo zahtevala odpravo nezakonitih notranjih kontrol na mejah in kako bo zagotovila učinkovito upravljanje z migracijami, a da ji ni odgovorila na vprašanja.

Evropski poslanec Milan Brglez (S&D/SD) je na Facebooku ocenil, da von der Leynova zna politično odgovarjati in se izogibati neprijetnim vprašanjem. Opozoril je, da je znal obljubljati tudi sedanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. “Zato ploskamo le dobrim vprašanjem,” je dodal.

Nemško obrambno ministrico von der Leynovo so evropski voditelji prejšnji teden predlagali za predsednico Evropske komisije, potrebuje pa še potrditev Evropske parlamenta. Von der Leynova se trenutno mudi v Bruslju, kjer se sestaja z evropskimi poslanci.

Zadnje novice

Sorodne vsebine