18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Evropski poslanec in bivši poljski minister prejema denar od Združenih arabskih emiratov, pojavljajo se ugibanja o podkupovanju

Piše: A. S. 

Konec lanskega leta je javnost pretresel škandal, ko se je razvedelo, da so nekateri člani Evropskega parlamenta in uradniki EU prejemali podkupnine od Katarja, pa tudi od Maroka, o čemur smo v preteklosti že poročali. V zameno za denar v kovčkih so delovali v skladu z interesi teh držav v Bruslju. Sedaj pa na dan prihaja podoben primer, le da gre za Združene arabske emirate in, namesto podkupnine v kovčkih, za popolnoma zakonite fundacije in nevladne organizacije, ki plačujejo evropskim politikom na tisoče dolarjev.  

Poročilo nizozemskega časopisa NRC naj bi razkrivalo, da poljski bivši zunanji minister in sedanji poslanec Evropskega parlamenta Radosław Sikorski prejema od Združenih arabskih emiratov na leto 100.000 ameriških dolarjev, tako da je v zadnjih petih letih prejel že pol milijona, poroča novičarski portal Remix News. Te velike vsote naj bi zaslužil, ker je član Svetovalnega odbora za Sir Bani Yas forum; gre za prestižno konferenco, ki je del diplomacije mehke moči Združenih emiratov, in je zaprta za javnost.

V luči afere, povezane s Katarjem in Marokom, so se pod drobnogledom znašli vsi evropski politiki, ki prejemajo denar iz zalivskih držav. Bivši poljski minister je prav tako potoval v Združene emirate na stroške te države, tega pa ni razkril v svojem finančnem poročilu Evropskemu parlamentu. Sicer se je na poročilo nizozemskega časopisa Sikorski odzval, da mu tega potovanja ni bilo treba vključiti v poročilo, saj ni bilo v sklopu njegovih uradnih dejavnosti, obenem pa je rekel, da tega, da je član omenjene svetovalne skupine, nikoli ni skrival. Dodal je, da gre za prestižno konferenco na Bližnjem vzhodu in da so drugi člani svetovalnega odbora tudi bivši avstralski premier, bivši zunanji minister Velike Britanije in bivši namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov. Prav tako trdi, da njegove dejavnosti v sklopu tega foruma niso vplivale na njegovo glasovanje v Evropskem parlamentu, ter da je teh zadevah vedno glasoval v skladu s politiko svoje stranke EPP.

Ne glede na to je novica o temu, da bivši poljski zunanji minister prejema denar od ZAE povzročila pravi vihar v poljski javnosti. Levičarski poljski poslanec Adrian Zandberg je na Twitterju zapisal: »Gre za totalitarno državo, ki ne spoštuje svobode govora in je vpletena v umazano vojno z Jemnom. Sikorski si je zaprl vrata do bodočega morebitnega položaja v poljski vladi. Nekdo, ki je na takšnih plačilnih listah, ne more biti minister.«

Za Sikorskega se sicer govori, da bi bil rad dejaven na prihajajočih poljskih državnozborskih volitvah pod okriljem liberalne platforme Donalda Tuska in da bi se rad vrnil na svoje staro mesto zunanjega ministra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine