9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Evropski parlament zagnal spletno stran o evropskih volitvah

Evropski parlament je štiri mesece pred evropskimi volitvami predstavil novo spletno stran, na kateri pojasnjuje, kako voliti v vsaki državi članici ali iz tujine. Ker ima vsaka država svoje posebnosti, so na strani zaobjete informacije za vse države v 24 jezikih, so sporočili iz Bruslja.

 

Spletna stran www.evropske-volitve.eu je zasnovana tako, da ljudem pomaga najti vse relevantne informacije o evropskih volitvah na enem mestu. To je prvič, da je Evropski parlament ponudil orodje, s katerim volivcem sporoča, da njihov glas na evropskih volitvah šteje.

Nacionalna volilna pravila za vsako državo so pojasnjena v formatu vprašanj in odgovorov, vključno s podatki o dnevu volitev, minimalni starosti udeležbe, rokih za registracijo, dokumentih za registracijo, kot tudi s podatki o volilnem pragu za politične stranke ali številu vseh poslancev, izvoljenih v posamezni državi. Objavljene so tudi povezave do spletnih strani državnih organov.

Na strani so med drugim navedene informacije o Evropskem parlamentu, vodilnih kandidatih in tem, kaj sledi po majskih volitvah.

Evropski parlament je edina neposredno izvoljena naddržavna skupščina na svetu. Volitve potekajo vsakih pet let, prihodnje bodo med 23. in 26. majem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine