12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Evropski komisarji, ki bodo kandidirali na evrovolitvah, ne bodo imeli “odpustkov” – tudi v času predvolilne kampanje bodo morali trdo delati v Bruslju

Evropski komisarji, ki bodo kandidirali na evropskih volitvah, bodo morali med volilno kampanjo upoštevati praktična navodila o etičnih standardih, ki jih je izdala Evropska komisija. Navodila temeljijo na kodeksu ravnanja, po katerem morajo svoje dejavnosti v okviru volilne kampanje jasno ločiti od nalog, ki jih opravljajo v funkciji komisarjev.

 

 

V skladu s temi smernicami bodo morali evropski komisarji, ki bodo kandidirali na majskih evropskih volitvah, o tem obvestiti predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, so sporočili v Bruslju.

Kljub temu, da bodo v eni od članic EU skušali prepričati volivce, naj jih izvolijo v Evropski parlament, bodo morali evropski komisarji poskrbeti za nemoteno delo in nadaljnje opravljanje svojih nalog, kar se zlasti nanaša na sodelovanje v postopku odločanja komisije.

Kljub kandidaturi se bodo morali tako redno udeleževati tedenskih kolegijev v Bruslju ter izvajati naloge iz svojega portfelja ter institucionalne naloge, kot so sodelovanje v trialogih. Slednje je še posebej pomembno v obdobju, ko Evropski parlament in Svet zaključujeta veliko pomembnih zakonodajnih dokumentov, poudarjajo v Bruslju.

Komisarji, ki bodo kandidirali na volitvah, za volilne dejavnosti ne bodo smeli uporabljati “človeških ali materialnih virov” komisije, prav tako ne bodo smeli stroškov za potovanja, povezana s kampanjo, prikazovati kot stroškov komisije. Osebje komisije pa ne bo smelo biti vključeno v organizacijo dogodkov, povezanih z volilno kampanjo.

V javnih nastopih bodo morali komisarji jasno razlikovati med tem, ali govorijo kot komisarji ali pa v vlogi kandidatov za volitve, med drugim izhaja iz navodil. Ta so jasna tudi glede objav na družbenih omrežjih, kjer bodo morali jasno razlikovati, ali je določena objava povezana z volitvami ali s komisarsko funkcijo. V smernicah je tudi jasno zapisano, da ne smejo uporabljati prostorov komisije za sestanke v okviru volilne kampanje.

Navodila temeljijo na spremembah kodeksa ravnanja, ki ga je komisija predlagala leta 2016 z namenom, da bi komisarji lahko kandidirali na volitvah, ne da bi se jim bilo treba odpovedati opravljanju funkcije komisarja, so sporočili v Bruslju. Praktična navodila o etičnih standardih so stopila v veljavo v začetku januarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine