9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Evropski komisar za migracije pozval k nujni zaustavitvi nezakonitih migracij iz Turčije

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes na obisku v Ankari pozval k nujni zaustavitvi nezakonitih odhodov migrantov iz Turčije, medtem ko se Grčija bori z vedno večjim številom migrantov. V Grčiji namreč v zadnjih mesecih beležijo ogromno povečanje, je opozoril po poročanju francoske tiskovna agencije AFP.

 

“Obstaja nujna potreba po nadaljnjem preprečevanju in zaznavanju nezakonitih odhodov iz Turčije,” je dejal evropski komisar na novinarski konferenci v Ankari, na kateri sta bila tudi notranja ministra Turčije in Nemčije.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je v torek sporočil, da se je v septembru število migrantov, ki so v Grčijo iz Turčije prispelo po morju, povečalo na 10.258. To je največja mesečna številka od leta 2016 sklenjenega dogovora med Turčijo in Evropsko unijo o omejitvi toka migrantov.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je kljub temu pozval EU, naj pomaga Ankari z deljenjem bremena, ki ga predstavljajo begunci. Turčija je izpolnila svoje obveze iz dogovora, podobno se zato pričakuje tudi od Evrope, je dejal.

Posvaril je tudi pred nasiljem v sirski provinci Idlib, kar bi lahko vodilo v dodatno povečanje števila prihodov beguncev v Turčijo, kjer je že nameščenih okoli 3,6 milijona sirskih beguncev.

Avramopulos je danes še dejal, da ceni delo Ankare, ki ga opravlja z begunci. “Naš skupni obisk je dokaz pomena sodelovanja s Turčijo o upravljanju migracij, skupaj kot partnerji,” je dodal.

Nemški notranji minister Horst Seehofer pa je dejal, da je Evropa pripravljena pomagati Turčiji.

Komisar in nemški minister bosta v petek obiskala Atene. Današnjega obiska bi se sicer moral predvideno udeležiti še francoski notranji minister Christoph Castaner, a ga je odpovedal zaradi nasilnega incidenta na policijski postaji v Parizu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine