17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(Evropske volitve IZ MINUTE V MINUTO) Kakšno EU želimo? Odločitev je vaša!

Te dni volimo predstavnike v nov sklic evropskega parlamenta. Te dni zato, ker imajo različne države različne volilne dneve. Odločamo, kakšno EU želimo, in ali bo naša prihodnost temna ali svetla. Skupno po vsej EU na volitvah nastopa 567 kandidatnih list, v Sloveniji 14. Volitve spremljamo IZ MINUTE V MINUTO. 

17.22 Zaradi velikega zanimanja za letošnje volitve, je spletni velikan Google obljubil, da bodo na njihovih spletnih straneh olajšali iskanje na spletnih straneh, povezanih z volitvami. Druga spletna podjetja (Twitter, Facebook, Tinder, Snapchat) pa nameravajo z posebnimi aplikacijami spodbujati evropske volivce k udeležbi na volitvah.

17.03 V Madridu in Barceloni bo lahko prisotna pri štetju volinih glasov tudi javnost. Ne le zaupniki političnih strank, kar je običajno, pač pa bodo lahko štetje “v živo” spremljali tudi državljani, če se bodo seveda prijavili. 

15.59  Evropski parlament je danes sporočil, da bo večina »spitzenkandidatov« evropskih političnih strank rezultate volitev v nedeljo pričakalo v Evropskem parlamentu. Omenili so Manfreda Webra (EPP), Fransa Timmermansa (PES), Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller in Basa Eickhouta (Zeleni) ter Nica Cuéja iz Levice.

14.24 Danski zeleni aktivisti so danes organizirali shod v danskem glavnem mestu. Čeprav trdijo, da njihove ideje podpira 68 odstotkov Dancev, obema glavnima okoljevarstvenima strankama ankete ne kažejo najbolje. Rdeče-zelena zveza (eko socialisti) ter Alternativa (ekološka stranka) po anketah dosegata 7 oziroma 2,7 odstotka glasov, kar je premalo, da bi dobili poslanca v novem sklicu Evropskega parlamenta. Organizatorji upajo, da bo shod, na katerega so za vabo privlekli tudi Greto Thunberg, uspel mobilizirati pred jutrišnjimi volitvami še nekaj potencialnih volivcev, s katerimi bi se vsaj eko socialisti morda le prebili v Evropski parlament. 

12.58 Rezultati današnjih volitev v Latviji, na Slovaškem, na Češkem in na Malti bodo tako kot rezultati četrtkovih v Združenem Kraljestvu in na Nizozemskem ter petkovih na Irskem, znani šele v nedeljo zvečer, ko se bodo zaprla vsa volišča v članicah Evropske unije. Po predvidevanjih bodo rezultati objavljeni v nedeljo okoli 23.15.

12.40 Na volitve v velikem številu češki skavti. Dobrih osem milijonov volivcev bo na Češkem izvolilo 21 evropskih poslancev. Volišča tam odrta dva dni, zapirajo pa se danes ob dveh popoldan. 

(Slika: evropskevolitve.eu)

12.38 Število žensk v Evropskem parlamentu se povečuje z vsakimi volitvami. Pred 40 leti so predstavljale le 16,3 odstotka vseh evropskih poslancev, trenutno pa predstavljajo 36,9 odstotka vseh poslancev. Največji delež žensk med evropskimi poslanci ima Malta (67 odstotkov), sledita ji Irska in Švedska (55 odstotkov).

12.08  Kar četrtina estonskih volivcev je že oddala svoj glas na predčasnem glasovanju na 444 voliščih oziroma prek interneta. Predčasno je glasovalo 223.870 (25,4%) volivcev, kar je šest odstotkov več kot na prejšnjih volitvah. 

11.18 TUKAJ si lahko pogledate, koliko kaznivih dejanj v Sloveniji storijo tujci.

11.15 Po podatkih raziskave Eurobarometer največjo težavo za anketirance v praktično vseh članicah EU predstavljajo migracije. Edina izjema so Švedi, ki jim večji problem predstavljajo podnebne spremembe, ter Portugalci, ki jim glavni problem predstavlja terorizem. Tako na Švedskem kot na Portugalskem predstavljajo migracije prebivalcem drugi najpomembnejši problem.

Na Cipru ni volilnega molka. Ciper je po tej plati svobodna država. (Slika: Twitter)

10.55 V Združenem Kraljestvu so glasovali že v četrtek. Oddane glasovnice zdaj čakajo v zapečatenih škatlah (kandidati so lahko zapečatili škatle s svojim lastnim pečatom, če so hoteli) na uradno štetje v nedeljo, ko se bodo zaprla volišča tudi v drugih evropskih državah. Britanci čakajo s štetjem, da ne bi rezultati v njihovi državi vplivali na volilce v drugih članicah EU. Javnost z zanimanjem čaka na rezultate, saj naj bi bili po vseh napovedih zgodovinski. Glede na ankete naj bi namreč obe glavni stranki, konservativci in laburisti, ki sta zadnjih sto let suvereno obvladovali britansko politiko in se izmenjavali kot vodilni stranki v državi, doživeli uničujoč poraz. Najbolj “črne” so napovedi anketne hiše YouGov, po katerih naj bi največ glasov dobila stranka Brexit, sledili bi ji liberalni demokrati, laburisti bi bili tretji in konservativci četrti, kar pomeni, da bi v najkrajšem času morali izpeljati tudi predčasne parlamentarne volitve, saj bi bilo več kot očitno, da največji parlamentarni stranki nimata več zaupanja volivcev. 

9.50 Na Slovaškem bo danes lahko glasovalo približno 4,4 milijona volivcev. Vendar pa analitiki na strani Europe Elects menijo, da je težko verjetno, da se bo več kot milijon Slovakov dejansko volitev tudi udeležilo in je zato težko predvideti izid volitev. Slovaška je znana po izredno slabi volini udeležbi na volitvah za evropski parlament. Na volivah 2014 je bil zabeležena rekordna neudeležba, saj je na volišča prišlo zgolj 13 odstotkov volilnih upravičancev. 

09.00 Na evropskih volitvah leta 2014 je skupno glasovalo 42,6 odstotka vseh državljanov EU. Glasovalo je 45 odstotkov vseh moških, prebivalcev EU, ter 40,7 odstotka vseh žensk, prebivalk EU.

08.12 Od prvih volitev v Evropski parlament leta 1979 do danes se je število aktivnih nacionalnih političnih strank povečalo s 57 na 212. Razlog za to je povečanje števila članic EU z 9 na 28. Ne glede na to se število političnih skupin v Evropskem parlamentu večinoma znatno ne spreminja. Po zadnjih volitvah se je tako na primer povečalo s 7 na 8.

07.43 V petih evropskih državah se morajo volivci obvezno udeležiti evropskih volitev. Te države so Belgija, Bolgarija, Ciper, Grčija in Luksemburg. Enako velja tudi za vse državljane drugih držav, članic EU, ki živijo in imajo pravico glasovanja v teh državah.

07.35 Mnenja analitikov, kakšno Evropo nam ponujajo politiki, si lahko preberete TUKAJ.

(Slika: Demokracija)

07.30 O volilnem molku, ni ne velja več, si lahko preberete TUKAJ.

06.04 Po poročanju britanskega Expressa je glede na vzporedne volitve v Veliki Britaniji zmagovalec Nigel Farage (Brexit Party).

05.55 Kot kažejo vzporedne volitve, je na Irskem zmagala dosedanja opozicijska stranka Fina Gael, ki pripada Evropski ljudski stranki (EPP).

(Slika: Twitter/#EUElection2019)

05.51 Rezultate volitev povsod po EU boste lahko v živo spremljali TUKAJ.

05.47 Evropski parlament bo rezultate evropskih volitev leta 2019 po posameznih državah članicah in projekcijo nove sestave parlamenta objavil 26. maja 2019 pozno zvečer. Podjetje Kantar bo v imenu parlamenta izdelalo projekcijo sestave parlamenta na ravni EU in na nacionalni ravni.

05.40 Glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je objavila nizozemska javna televizija NOS, so Laburisti (PvdA), ki jih vodi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, osvojili pet sedežev v Evropskem parlamentu. Liberalcem (VVD) pod vodstvom premierja Marka Rutteja in krščanskim demokratom (CDA) se obetajo štirje sedeži, novi stranki FvD, ki zagovarja tako imenovani nexit oziroma izstop države iz EU, trije stolčki, zeleno-levi koaliciji GL pa prav tako trije poslanski mandati.

05.35 Evropske volitve so 23. maja potekale na Nizozemskem in Veliki Britaniji, 24. maja na Irskem in delno na Češkem, danes potekajo na Češkem, Slovaškem, Latviji in Malti, jutri bodo v drugih državah EU.

(Slika: europarl.europa.eu)

05.28 V plenarni dvorani Evropskega parlamenta še zadnje priprave na volilno noč. Od nedelje popoldan bo v njej novinarsko središče za predstavnike medijev iz vsega sveta, ki pokrivajo evropsko volilno dogajanje.

(Slika: evropskevolitve.eu)

04.50 Slovenija je med letoma 1988 in 2016 poznala eno najstrožjih ureditev volilnega molka, kjer je bilo na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja prepovedano vsako omenjanje kandidata, pri katerem bi o kandidatu govorili z naklonjenostjo ali kritično. Od leta 2016 velja prepoved propagande le še za stranke, kandidate in s kampanjami povezane osebe, medtem ko za ostale prepoved in s tem molk ne velja več. Kljub temu ima Slovenija kot ostanek totalitarnega komunističnega sistema še vedno nesvobodno ureditev, saj je v večini evropskih držav  propaganda tudi na dan glasovanja neomejena.

04.45 Na Češkem so se volišča odprla včeraj ob dveh popoldan. Dobrih 8 milijonov državljanov bo na njih izvolilo 21 evropskih poslancev. Volivci na Češkem se bo na volišča lahko odpravili tudi danes.

04.30 Najkrajšo glasovnico na evropskih volitvah imajo v Avstriji, kjer se za glasove volivcev poteguje 7 kandidatnih list. Največ list na volitvah nastopa v Nemčiji (41), Grčiji (40) in na Češkem (38). 

Avstrija ima najkrajšo glasovnico. (Slika: evropskevolitve.eu)

04.00 Skupno po vsej EU na volitvah nastopa 567 kandidatnih list, v Sloveniji 14.

Zadnje novice

Sorodne vsebine