11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Evropska unija in ZDA spet zaostrujeta spor glede carin na avtomobile

Vprašanje carin na avtomobile med EU in ZDA znova postaja vroče. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi po poročanju virov v četrtek zavrnil evropski predlog ničelnih carin na avtomobile, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je danes posvaril, da je unija na morebitne ameriške carine pripravljena odgovoriti s svojimi.

 

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je v četrtek pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta povedala, da je EU pripravljena ukiniti svoje carine na uvoz avtomobilov, če bi ZDA storile enako.

“To ni dovolj dobro,” je v pogovoru v Ovalni pisarni za Bloomberg odgovoril Trump. “Njihovi potrošniki so vajeni kupovati njihove avtomobile, ne naših,” je nadaljeval po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

EU je Trump primerjal s Kitajsko, kateri naj bi po poročanju virov kmalu naprtil dodatne visoke carine na uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. “EU je skoraj tako slaba kot Kitajska, le manjša,” je dejal.

Juncker je danes v pogovoru za nemško televizijo ZDF spomnil, da sta s Trumpom poleti dosegla začasno zamrznitev oz. “premirje” pri grožnjah o uvedbi carin. “Tudi premirja se se včasih znajdejo pod pritiskom, a so še vedno spoštovana,” je dejal.

Če pa bi ameriški predsednik prelomil dogovor in uvedel carine na uvoz avtomobilov iz EU, Juncker svari, da “bomo tudi mi storili enako”.

Trump in Juncker sta konec julija v Beli hiši sklenila trgovinsko premirje. Do pogovorov je prišlo, potem ko je Trump uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija, EU pa se je maščevala z višjimi carinami na ameriški uvoz.

Voditelja sta se med drugim dogovorila, da dokler traja premierje – od katerega sicer lahko vsaka stran kadarkoli odstopi iz kateregakoli razloga – ne bo sprememb glede carin na avtomobilski uvoz. Trump je s temi carinami grozil kljub nasprotovanju kongresnih republikancev ter ameriške avtomobilske industrije. EU je obljubila, da bo kupovala več ameriške soje in utekočinjenega zemeljskega plina.

Zadnje novice

Sorodne vsebine