10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Evropska komisija za podaljšanje omejitve vstopa na zunanji meji EU do 15. junija

Evropska komisija je danes pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.

 

V komisiji ob tem izpostavljajo, da odpravljanje omejitev potovanj mora biti postopno. Poudarjajo, da bo treba najprej začeti postopno in usklajeno odpravljati nadzor na notranjih mejah, šele v drugi fazi pa bo mogoče sprostiti omejitve na zunanji meji.

“Ponovna zagotovitev normalnega delovanja schengenskega območja prostega gibanja je naš prvi cilj, takoj ko ga bo zdravstveni položaj dopuščal,” je poudarila komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Omejitev so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni. Izjema so državljani EU, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Od začetka izvajanja omejitev potovanj letalskega potniškega prometa skoraj ni več. Preostali leti so omejeni v glavnem na tovorni transport in repatriacije. Podobni so trendi v železniškem, avtobusnem in ladijskem potniškem prometu, izpostavljajo v komisiji.

Usklajeno ukrepanje na zunanjih mejah je po navedbah Evropske komisije ključen del usklajene strategije EU za postopno odpravljanje kriznih ukrepov, sprejetih v pandemiji.

……………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine