24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Evropska komisija bo očitno tudi pod novim vodstvom disciplinirala Poljsko

Evropska komisija je danes v okviru naslednjega koraka v postopku za ugotavljanje kršitev, ki poteka proti Poljski, poslala obrazloženo mnenje o novi disciplinski ureditvi za poljske sodnike. To je že drugi opomin, ki ga Bruselj pošilja v Varšavo, če ta ne bo zalegel, lahko sproži postopek pred Sodiščem EU.

 

Evropska komisija je v začetku aprila sprožila postopek proti Poljski za zaščito sodnikov pred političnim nadzorom. Po preučitvi odgovora poljskih organov so ugotovili, da Poljska ni zmanjšala pravnih pomislekov Bruslja, zato so uvedli naslednjo fazo za ugotavljanje kršitev, piše danes na spletni strani Evropske komisije.

Poljska ima zdaj na voljo dva meseca, da sprejme ukrepe, potrebne za uskladitev s tem obrazloženim mnenjem. Če Poljska ne bo sprejela ustreznih ukrepov, se lahko Evropska komisija odloči, da zadevo predloži Sodišču EU.

Po sporni poljski zakonodaji se lahko za sodnike na splošnih sodiščih sprožijo disciplinske preiskave, postopki in sankcije zaradi vsebine njihovih sodniških odločitev. Poleg tega nova disciplinska ureditev ne zagotavlja neodvisnosti in nepristranskosti disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, izpostavljajo v Bruslju.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra 2017 sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena pogodbe EU, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot “jedrska bomba”.

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala dve leti, preden ga je decembra 2017 Bruselj po brezplodnih prizadevanjih za dialog res predlagal.

Sodišče EU v Luxembourgu je konec junija v ločenem postopku proti Poljski odločilo, da določbe poljskega zakona, ki znižujejo upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča, kršijo neodvisnost sodstva in so v nasprotju s pravom Evropske unije. Varšavi je naložil, da mora nemudoma izvršiti obveznosti, ki izhajajo iz prava EU. Če bo Evropska komisija ugotovila, da Poljska ni sprejela ukrepov, potrebnih za izvršitev sodbe, lahko vloži novo tožbo in zahteva denarno kazen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine