5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Evropska komisija bi pred volitvami v evropski parlament cenzurirala internet; so v ozadju spet Sorosovi nevladniki?

Volitve v Evropski parlament so ranljive za lažne novice in kibernetske napade, je opozorila Evropska komisija. Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je zato danes v pogovoru za nemške medije pozval družbena omrežja in članice EU k učinkovitejšemu boju proti spletnim manipulacijam z volivci, poroča nemški Deutsche Welle.

 

Komisarja še posebej skrbi, da se bo po družabnih omrežjih širil vpliv tretjih držav na volitve, podobno kot je Rusija leta 2016 vplivala na ameriške predsedniške volitve.

“Vse države članice morajo vzeti resno grožnje demokratičnemu procesu in institucijam, ki jih predstavljajo kibernetski napadi in kampanje širjenja lažnih informacij ter bi morale imeti nacionalne načrte za njihovo preprečevanje,” je poudaril King.

Dodal je, da je treba tako državnim kot nedržavnim akterjem preprečiti, da bi spodkopali demokratični sistem EU in to uporabili proti povezavi. Povedal je še, da so manipluacije hekerjev lahko zelo prefinjene in zelo škodljive.

Prihodnje evropske volitve so napovedane konec maja prihodnje leto. Strokovnjake skrbi, da bodo volitve zaradi tega, ker bodo hkrati potekale v 27 državah, še bolj ranljive. Bojijo se tudi, da bodo številni Evropejci zaradi nepoznavanja evropskih politik bolj dojemljivi za lažne novice.

Evropska komisija je konec aprila predlagala niz ukrepov za zajezitev lažnih novic in dezinformacij. Ukrepi predvidevajo samoregulacijo ameriških spletnih velikanov, kot je Google, z namenom preprečevanja širjenja lažnih novic do konca leta. Če ta prizadevanja ne bodo uspešna, pa napoveduje evropska pravila. Bruselj predlaga kodeks ravnanja v zvezi z dezinformacijami, podporo neodvisni mreži preverjevalcev dejstev ter vrsto ukrepov za spodbujanje kakovostnega novinarstva in medijske pismenosti.

No, naši viri pa opozarjajo na to, da Evropsko komisijo še najbolj skrbi to, da bi Sorosovim nevladnikom mešal štrene kdo iz ZDA, denimo Steve Bannon, ki je napovedal povezovanje evropskih konservativnih in domoljubnih strank, kar je sprožilo silovito ogorčenje predvsem v vrstah evropske levice (socialisti in »levi liberalci« iz ALDE).

Zadnje novice

Sorodne vsebine