2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

EU uvaja višje carine na ameriško blago

Danes v veljavo stopajo sredi meseca potrjene višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za odziv unije na carine, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija. Za veliko večino proizvodov bodo carine 25-odstotne.

ZDA so 1. junija carine na uvoz jekla iz Evrope določile 25 odstotkov, na uvoz aluminija pa deset odstotkov. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, moška usnjena obutev, kozmetični izdelki in vrsta izdelkov iz jekla.

“Nismo želeli tega položaja. A enostranska in neupravičena odločitev ZDA o uvedbi carin na jeklo in aluminij na izdelke iz EU pomeni, da nimamo nobene druge možnosti,” je poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Če bodo ZDA umaknile svoje carine, bo temu sledila tudi unija, je še napovedala.

Komisija je sicer izračunala, da je evropski izvoz jekla in aluminija, ki ga zadevajo ameriške carine, vreden 6,4 milijarde evrov. Ker tokratne carine pokrivajo le 2,8 milijarde evrov vreden ameriški izvoz, obstaja načrt še za pokritje preostale 3,6 milijarde evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine