5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

EU pomaga Grčiji, Švedski in Latviji v bitki s požari

EU pomaga Grčiji, Švedski in Latviji v bitki z uničujočimi požari. Najhuje je v Grčiji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je grškemu premierju Aleksisu Ciprasu obljubil vso podporo “danes, jutri in dokler bo treba”. Komisar za krizno upravljanje Hristos Stilianides danes potuje v Atene.

 

Komisijin center za usklajevanje nujnega odziva dela 24 ur na dan in je v stalnem stiku z oblastmi v Grčiji, na Švedskem in v Latviji, ki so zaprosile za podporo EU po uničujočih požarih, ki pustošijo po Evropi, poudarjajo v komisiji.

Pomoč Grčiji, kjer so požari zahtevali najmanj 60 življenj, so po navedbah komisije že ponudili Ciper, Bolgarija in Španija, in sicer letala za gašenje, gasilce, medicinsko osebje in vozila.

EU še naprej usklajuje tudi dostavo pomoči in opreme Švedski. Devet članic unije – Španija, Francija, Nemčija, Portugalska, Italija, Litva, Danska, Avstrija in Poljska – pomaga Švedski, kamor so poslale sedem letal, sedem helikopterjev in 340 gasilcev s 60 vozili.

Latviji pomagajo tudi s pomočjo satelitskega sistema Copernicus, ki slika prizadeta območja.

Članice si v primerih požarov, poplav, potresov in epidemij pomagajo v okviru mehanizma za civilno zaščito, vzpostavljenega leta 2001, in sicer po načelu prostovoljnosti in ob usklajevalni vlogi EU.

Komisija je po lanskih smrtonosnih požarih na Portugalskem, v Španiji, Italiji in Franciji predlagala nadgradnjo mehanizma s sistemom rescEU, ki naj bi pomagal pri soočanju s kompleksnejšimi in pogostejšimi naravnimi nesrečami.

Sistem rescEU predvideva vzpostavitev evropskih rezervnih zmogljivosti civilne zaščite, na primer letal in helikopterjev ter gasilske opreme, ki bi omogočale odziv EU v primeru, ko nacionalna sredstva ne bi bila dovolj.

Samo lani je zaradi naravnih nesreč v Evropi izgubilo življenje več kot 200 ljudi, uničenih je bilo več kot milijon hektarjev gozdov, ponazarjajo izziv v komisiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine