10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

EU podaljšala mandat operacije Sophia

Evropska unija je danes uradno za tri mesece podaljšala mandat svoje pomorske operacije za boj proti tihotapcem migrantov v Sredozemlju, imenovane Sophia, so sporočili iz Sveta EU.

“Operacija prispeva k prizadevanjem EU za obnovitev stabilnosti in varnosti v Libiji in pomorski varnosti v osrednjem Sredozemlju,” so zapisali.

Operaciji, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se sicer mandat izteče konec leta, zdaj pa so ga podaljšali do konca marca. Temu je močno nasprotovala italijanska vlada, ki zahteva, da bi druge države članice EU sprejele več migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sophia, ki so ji članice mandat enkrat že podaljšale julija lani, je doslej rešila okoli 50.000 migrantov. Deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi leta 2015. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo. V operaciji Sophia je z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine