4.8 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

EU in Nato pred EU volitvami svarita pred kibernetskimi napadi

Evropske unija in Nato ugotavljata, da kibernetsko varnost pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament najbolj ogrožajo ribarjenje oziroma phishing in porazdeljeni napadi za zavrnitev storitve. Kot glavni ukrep za zaščito pred tovrstnimi napadi navajajo potrebo po stalnem izobraževanju in osveščanju uporabnikov.

Pri phishingu gre običajno za to, da skuša storilec tarčo z elektronskim sporočilom zvabiti na lažno stran banke ali spletne storitve. Če na tej lažni strani tarča vpiše geslo za dostop, se to posreduje storilcu. Tako ukradejo podatke, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v imenu tarče in v skrajnem primeru tudi krajo denarja, piše na spletni strani odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

S porazdeljenimi napadi za zavrnitev storitve pa skušajo napadalci preobremeniti določeno spletno stran in s tem onemogočiti dostop do nje.

EU in Nato ob tem za zaščito pred tovrstnimi napadi navajata potrebo po stalnem izobraževanju in osveščanju uporabnikov. Vladni uslužbenci in njihovi zunanji partnerji pa morajo še naprej sodelovati in izmenjevati informacije o grožnjah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine