5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

EU in London v ključen teden pogajanj o odnosih po brexitu

Za EU in Združeno kraljestvo se danes začenja ključen teden pogajanj o odnosih po brexitu. Glavni britanski pogajalec David Frost je v nedeljo ob prihodu v Bruselj poudaril, da britanska stran ne bo spremenila svojih stališč in da je mogoč samo dogovor, s katerim bodo Britanci spet prevzeli nadzor nad svojimi zakoni, trgovino in vodami.

S tem je Frost, ki se je že v nedeljo pogovarjal z glavnim pogajalcem unije Michelom Barnierjem, zavrgel ugibanja, da bi lahko odhod vplivnega svetovalca britanskega premierja Dominica Cummingsa, enega od botrov zmage zagovornikov brexita na referendumu leta 2016, spremenila britanska stališča.

Po več kot osmih mesecih pogajanj in manj kot 50 dni pred iztekom prehodnega obdobja, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja v carinski uniji in notranjem trgu EU, tako da državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo, dogovora ni na vidiku. Tri ključna vprašanja – enaki konkurenčni pogoji, ribištvo in upravljanje sporazuma – ostajajo odprta.

Vztrajanje EU pri enakih konkurenčnih pogojih v praksi pomeni, da unija od Britancev pričakuje spoštovanje enakih standardov na področju okolja, prehrane, državnih pomoči in nekaterih drugih domen, kot veljajo na njenem ozemlju. Za britansko stran pa gre pri tem za vprašanje njene suverenosti.

Ribištvo je za nekatere članice unije eksplozivna politična tema, a unija je že nakazala, da je pripravljena na “razumen” premik. Barnier je pred časom nakazal, da bi lahko unija v zameno za ustrezen dostop svojih ribičev do britanskih ribolovnih voda primerljivo odprla svoj elektroenergetski trg britanskim podjetjem.

Pri upravljanju sporazuma pa gre v glavnem za osnovno vprašanje arhitekture sporazuma, pri čemer unija želi en sporazum, britanska stran pa več sektorskih sporazumov po vzoru odnosa EU in Švice, ter za mehanizem reševanja sporov oziroma sankcij v primeru kršitev.

Pomemben košček sestavljanke je tudi ločitveni sporazum. Unija namreč vztraja, da je dosledno izvajanje tega sporazuma pogoj za kateri koli novi sporazum z Združenim kraljestvom. London pa je močno načel že tako krhko zaupanje z načrtovanim zakonom o notranjem trgu, ki z nekaterimi določili krši ločitveni sporazum.

Če dogovora o sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih 47 let britanskega članstva v uniji ni bilo.

Čeprav v skladu s preteklimi izkušnjami v pogajanjih EU in Združenega kraljestva ni izključiti dogovora v zadnjem trenutku, pa trenutno ne kaže dobro. Vse oči bodo uprte tudi v virtualno zasedanje voditeljev članic EU v četrtek, ki je sicer posvečeno boju proti pandemiji covida-19, a se brexitu po pričakovanjih ne bodo mogli izogniti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine