-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Estonija začela odstranjevati spomenike iz časa Sovjetske zveze

Piše: C.R., STA

Estonija bo odstranila več spomenikov iz časov Sovjetske zveze, je danes sporočila estonska vlada, ki je že pred tem v luči ruskega napada na Ukrajino naznanila namero odstranjevanja vojnih spominskih obeležij iz sovjetskih časov. Proces se je danes začel z umikom sovjetskega tanka T-34 v mestu Narva na vzhodu države.

Vlada v Tallinnu se je po javni razpravi po začetku ruske invazije na Ukrajino že strinjala z odstranitvijo sovjetskih spomenikov z javnih površin po državi, danes pa so svojo namero začeli tudi uresničevati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dela za odstranitev spomenika – sovjetskega tanka T-34 so se začela danes zjutraj. Tank, ki stoji na mestu, kjer je Rdeča armada med drugo svetovno vojno prečkala reko Narvo in pregnala nemško vojsko iz mesta, bodo sedaj prepeljali v vojni muzej, ki se nahaja blizu Tallinna. Iz mesta Narva naj bi odstranili še dva druga spomenika.

Nekateri prebivalci Narve so sicer nasprotovali odstranitvi tanka. V mestu je namreč več kot 90 odstotkov prebivalcev ruskih korenin, zato so se lokalne oblasti dlje časa izogibale odločanju o spomeniku, nato pa je posredovala vlada in dela so se začela v kratkem času.

Odstranitev tanka tako utira pot širšim prizadevanjem vlade, da bi do konca leta odstranili vse sovjetske vojne spomenike z javnih površin v Estoniji, je v izjavi sporočila estonska vlada. “Želimo le, da bi bilo vse mirno,” je po navedbah dpa ob tem dejala premierka Kaja Kallas.

“Vlada je sprejela odločitev o odstranitvi vojnih spomenikov nekdanjega tujega režima, da bi preprečila, da bi ti v družbi vzbudili še več sovražnosti in odprli stare rane,” je še dodala estonska premierka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine