4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Erdoganu podrejeno turško sodišče znova zavrnilo zahtevo za izpustitev ameriškega pastorja

Višje sodišče v turškem Izmirju je danes znova zavrnilo zahtevo za izpustitev ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je v Turčiji v hišnem priporu. Sodišče je tako zavrnilo že tretjo pritožbo pastorja, ki ostaja v hišnem priporu, je sporočil Brunsonov odvetnik Cem Halavurt.

Odvetnik je še napovedal, da bo novo pritožbo vložil čez 15 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Neko drugo sodišče v turški provinci Aegean je sicer že v sredo zavrnilo izpustitev ameriškega pastorja in preklic njegove prepovedi potovanja. Brunsonov odvetnik je zato vložil pritožbo na višje sodišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji. Grozi mu 35 let zapora. Pastor je sicer zaradi slabega zdravstvenega stanja od lani v hišnem priporu.

ZDA od Turčije, sicer zaveznice v zvezi Nato, že nekaj časa zahtevajo izpustitev pastorja. Ker Ankara zahtevi ni ugodila, so ZDA v začetku meseca uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, ki sta po njihovih navedbah igrala vodilno vlogo v aretaciji in priporu pastorja Brunsona. Turčija je odgovorila z zamrznitvijo premoženja ameriškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve.

V ponedeljek so ZDA podvojile ameriške carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Napetosti in dvig ameriških carin so močno prizadeli vrednost turške lire. S tem se je razširil strah, da je država na robu gospodarske krize, ki bi se lahko razlila po Evropi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je krizo večkrat označil za “gospodarsko vojno” in napovedal, da bo Turčija v tej vojni zmagala.

Ankara je v odgovor na zvišanje carin v sredo zvišala carine na uvoz številnih ameriških proizvodov. Tako bodo sedaj carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

ZDA so nato Turčiji zagrozile z novimi sankcijami, če ne bo izpustila pastorja Brunsona. Turčija pa je nato danes odgovorila ZDA, da se bo v primeru uresničitve teh groženj odzvala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine