12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Erdoganova totalitarna vladavina že pušča za seboj razdejanje: v Turčiji inflacija dosegla stopnjo 25 odstotkov!

Turčija je septembra na letni ravni zabeležila skoraj 25-odstotno inflacijo, in to kljub temu da je turška centralna banka močno povečala obrestno mero, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tudi turška lira ostaja še naprej šibka glede na dolar.

 

Cene življenjskih potrebščin so v Turčiji septembra na letni ravni zrasle za 24,52 odstotka, kar je 10 odstotnih točk več kot avgusta, je objavil turški statistični urad. Podatek je po poročanju AFP presegel napovedi analitikov, ki so ocenjevali, da bodo cene septembra zrasle za 21,1 odstotka.

Po objavi najnovejših podatkov je turška lira za 1,5 odstotka poglobila izgubo v primerjavi z dolarjem, saj je dolar zdaj vreden šest lir. Turška nacionalna valuta je sicer v primerjavi z dolarjem od začetka leta izgubila več kot 37 odstotkov vrednosti.

V Turčiji so septembra na letni ravni najbolj zrasli stroški prevoza, in sicer za 36,61 odstotka. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se zvišale za 27,7 odstotka.

Turčija se v zadnjem času sooča z nizko vrednostjo lire in naraščajočo inflacijo, pri čemer jo je Mednarodni denarni sklad (IMF) pozval, naj v prizadevanjih za stabilizacijo stanja zasleduje razumno gospodarsko politiko. Turška centralna banka se je po visoki inflaciji v avgustu odločila za znatno zvišanje obrestne mere, a slednje očitno ni prineslo želenega učinka.

Prosti padec vrednosti lire je sicer sprožil predsednik ZDA Donald Trump, ki je uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Slednja je nato vrnila s povračilnimi ukrepi. Članici zavezništva Nato sta se zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja.

Ni pa dvoma, da je k padcu valute precej prispeval tudi avtokratski predsednik Erdogan, ki Turčiji vlada s trdo roko zlasti od insceniranega vojaškega puča naprej. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine