13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Erdogan stopnjuje represijo! Turške oblasti po stavki aretirale 24 gradbenih delavcev

Po stavki in protestih, s katerimi so konec prejšnjega tedna opozorili na nevzdržne razmere na gradbišču novega letališča v Istanbulu, so turške oblasti aretirale 24 gradbenih delavcev in sindikalnih predstavnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Kot je danes pojasnil njihov odvetnik Kazim Bayraktar, so aretirali dvajset gradbenih delavcev in štiri predstavnike sindikata, ki so obtoženi kršitev pravic drugih delavcev in neupoštevanja stavkovnih pravil.

Protesti na gradbišču so se začeli v petek zaradi nevzdržnih življenjskih razmer, neužitne hrane, težav z izplačili plač in številnih nesreč, ki so se zgodile zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov in so zahtevale več žrtev.

Novo letališče v Istanbulu naj bi odprli 29. oktobra. Z odprtjem letališča, ki zaenkrat še nima imena, naj bi po načrtih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Istanbul postal največje svetovno letalsko središče, turški nacionalni letalski prevoznik Turkish Airlines pa ena najpomembnejših letalskih družb na svetu.

Na gradbišču dela približno 36.000 ljudi. Oblasti so v soboto pridržale več sto delavcev, ki so protestirali zaradi nemogočih razmer in kršitev njihovih pravic, varnostne sile pa so, da bi razgnale stavkajoče, proti njim uporabile solzivec in vodne topove. Večino so oblasti čez vikend izpustile.

Turška vlada vztraja, da bodo letališče odprli 29. oktobra, dela na gradbišču pa se nadaljujejo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine