15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Erdogan stopnjuje diktaturo! Turški parlament sprejel zakon o nadziranju družbenih omrežij

Turški parlament je danes sprejel kontroverzni zakon, ki bo vladi omogočil večji nadzor nad spletnimi družbenimi omrežji. Kot poroča turška tiskovna agencija Anadolu, bodo morali imeti upravitelji omrežij, kot sta Facebook ali Twitter, lokalne zastopnike, ki bodo morali po odredbi sodišč odstraniti vsebino, ali pa jih bodo doletele visoke kazni.

 

Za velika spletna družbena omrežja, ki imajo več kot milijon obiskov dnevno, zakon predvideva tudi vzpostavitev posebnih strežnikov v Turčiji, na katerih bodo morali shranjevati podatke o turških uporabnikih teh omrežij.

Kritiki že opozarjajo, da je to nov pritisk na svobodo govora v Turčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V tej državi se zaradi žaljenja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na družbenih omrežjih s kazenskim pregonom že sooča na tisoče ljudi.

Zaostritev pravil na spletnih družbenih omrežjih je v začetku meseca napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Za to se je odločil po verbalnih napadih na finančnega ministra Berata Albayraka in njegovo ženo Esro, sicer Erdoganovo hči, ko se jima je rodil četrti otrok, navaja AFP.

Vladna stranka Zakon in pravičnost (AKP) je že kmalu zatem predstavila zakonski osnutek, ki so ga začeli v parlamentu obravnavati v torek, danes zjutraj pa so ga sprejeli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine