11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Erdogan spet v akciji: napoveduje novo ofenzivo v Siriji!

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes napovedal novo ofenzivo proti kurdskim milicam vzhodno od reke Evfrat na severu Sirije, ki naj bi se začela “v nekaj dneh”. Ob tem je bil kritičen do ZDA, ki so na tem območju vzpostavile opazovalne stolpe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Erdogan je članom svoje stranke in predstavnikom vojske v turški prestolnici Ankara povedal, da bodo “operacijo za obrambo območja vzhodno od reke Evfrat pred separatistično teroristično organizacijo začeli v nekaj dneh”.

Ob tem je poudaril, da “tarča niso ameriški vojaki”. ZDA so namreč le nekaj ur pred tem sporočile, da so na severu Sirije ob meji s Turčijo vzpostavile “nadzorne točke”. Število in lokacije opazovalnic sicer niso znane.

Erdogan je bil kritičen do te poteze Washingtona, češ da želi zgolj zaščititi “teroriste” oz. kurdsko milico YPG. Ob tem je še napovedal, da bo Turčija “zadeve vzela v svoje roke”.

Turški obrambni minister Hulusi Akar je minuli teden ZDA pozval, naj ne izpeljejo tega načrta in jih pozval, naj prenehajo sodelovati z YPG.

Ameriško obrambno ministrstvo pa je v odgovoru sporočilo, da bodo opazovalnice “naslovile varnostna vprašanja naše zaveznice v Natu Turčije”.

Turčija je položaje YPG na severu Sirije obstreljevala že konec oktobra. Erdogan pa je takrat, kljub prisotnosti ameriške vojske v regiji, grozil z “uničenjem terorističnih struktur vzhodno od Evfrata”.

Kurdska milica YPG nadzoruje obsežna območja na severu Sirije ob meji s Turčijo. Ankara trdi, da je YPG povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), kar pa milica, ki je ključna partnerka ZDA v boju proti skrajni Islamski državi v Siriji, zanika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine