5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Enostranske zahteve Erdogana: od Izraela zahteva, naj takoj preneha spopad s Hamasom

Piše: G. B. 

Da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan očitno del nove osi zla, je dokazal danes na obisku v Nemčiji, ko je izpostavil, da mora Izrael takoj ustaviti vojaške operacije proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas in skleniti prekinitev ognja. V Berlinu sta Erdogana sicer sprejela nemški kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki sta izpostavila pravico Izraela do obstoja in obrambe.

“Izrael mora takoj končati napade na palestinskih ozemljih, takoj bi morali vzpostaviti prekinitev ognja,” je, kot so sporočili iz turškega predsedstva, dejal Erdogan po pogovorih z nemškim predsednikom. Izpostavil je pomembnost odziva vsega sveta proti kršitvam človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Steinmeier pa je danes v pogovoru z Erdoganom jasno izrazil stališče Nemčije, da ima Izrael pravico do obstoja in pravico do obrambe po smrtonosnem napadu Hamasa 7. oktobra, v katerem je ubil 1200 ljudi in jih ugrabil 239. Izpostavil je tudi, da je bil napad Hamasa teroristični napad in da je Hamas teroristična organizacija, je sporočil tiskovni predstavnik Steinmeierja na omrežju X. Tudi Scholz je na poznejši novinarski konferenci z Erdoganom dejal, da pravica Izraela do samoobrambe ne sme biti pod vprašajem.

Erdogan je vse bolj kritičen do Izraela v vojni, ki je na območju Gaze zahtevala že 11.500 palestinskih življenj. Te kritike pa je v dneh pred prihodom v Berlin še okrepil z obsodbo Izraela, da je teroristična država ter ponovil svojo že večkrat izrečeno oceno, da se na območju Gaze dogaja genocid. Erdoganova ostra retorika je v minulih dneh okrepila pritisk na kanclerja Scholza, ki je bil primoran braniti svojo odločitev, da ga gosti. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je dejal, da je imela država “vedno težavne partnerje, s katerimi se je treba ukvarjati”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine