14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Eksplozija na naftovodu v Mehiki se je zgodila le nekaj tednov po začetku kampanje proti krajam goriva

V petkovi eksploziji na naftovodu blizu mesta Tlahuelilpan v mehiški zvezni državi Hidalgo je po najnovejših podatkih umrlo najmanj 79 ljudi. 74 jih je bilo ranjenih, med njimi jih 66 ostaja v bolnišnicah, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil mehiški minister za zdravje Jorge Alcocer.

 

Eksplozija je odjeknila v času, ko se je ob naftovodu blizu mesta Tlahuelilpan okoli 85 kilometrov severno od mehiške prestolnice Ciudad de Mexico zbralo več sto ljudi, da bi v vedra zajeli gorivo, ki je puščalo iz cevi. Iz državne naftne družbe Petroleos Mexicanos (Pemex) so sporočili, da so iz njihovega naftovoda ukradli nafto.

Po najnovejših podatkih je umrlo 79 ljudi. Generalni državni tožilec zvezne države Hidalgo Raul Arroyo je na novinarski konferenci sporočil, da bo identifikacija žrtev najverjetneje trajala dolgo, saj so trupla 54 žrtev tako močno ožgana, da bo treba identiteto določati s testi DNK.

Poškodovane so oskrbeli v več bolnišnicah. 66 jih še ostaja na zdravljenju.

Vzrok eksplozije še ni znan. Glede na ugotovitve po prvih preiskavah bi lahko eksplodiralo zaradi statične elektrike, ki je nastala ob trenju med sintetičnimi oblačili ljudi v množici, ki so se prerivali, da bi prišli do goriva, je pojasnil generalni državni tožilec Alejandro Gertz Manero.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedal, da bodo odkrili vzrok eksplozije in kaznovali odgovorne.

Nesreča se je zgodila le nekaj tednov po tem, ko je mehiška vlada decembra lani začela kampanjo proti krajam goriva. Kriminalne tolpe in skorumpirani zaposleni so namreč lani Pemex oškodovali za šest milijard mehiških pesov oz. 2,72 milijarde evrov. Po navedbah naftne družbe se je kraja nafte iz naftovoda zgodila vsakih 30 minut.

Mehiški predsednik je dejal, da oblasti kljub nesreči ne bodo spreminjale strategije boja proti kraji goriva. “Ne bomo popustili,” je zatrdil po poročanju dpa.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine