0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Ekosocialistična aktivistka Greta nad Jude z nacističnimi antisemitskimi simboli

Piše: Nova24tv.si

Hamasov napad Izraela je pokazal pravi obraz zahodne skrajne levice in zelenega okoljevarstva. To še posebej velja za njihovo osrednjo mučenico Greto Thunberg. Švedska podnebna aktivistka je bila ta teden kritizirana zaradi objav v znak solidarnosti z ljudmi v Gazi, kjer pa je na fotografiji, objavljeni na spletu, uporabljala kar mednarodno znane antisemitske simbole. To ni prvič, da je Thunbergova na družbenih medijih podala izjave o konfliktu med Izraelom in Hamasom.

Thunbergova je objavila fotografijo sebe in treh drugih, ki držijo napise: “Osvobodite Palestino”, “Podnebna pravičnost zdaj”, “Ta Jud stoji za Palestino” in “Stojte za Gazo”. V naslovu je pozvala k “solidarnosti s Palestino in Gazo” in takojšnjo prekinitev ognja v konfliktu med Izraelom in Hamasom. Slika je bila objavljena na socialnih omrežjih Instagram in X (prej znanemu kot Twitter).

Thunbergovo so kritizirali zaradi pomanjkanja solidarnosti z Izraelom ali priznanja Hamasovih napadov 7. oktobra, v katerih je bilo ubitih okoli 1400 ljudi. Hamas so EU, ZDA, Izrael in druge vlade označile za teroristično organizacijo. Podnebno aktivistko so celo na levici ostro obsodili tudi zaradi podrobnosti na fotografiji: modre plišaste hobotnice, ki je sedela v kotu blizu njene rame.

Zraven je imela simbol antisemitizma
Uporabniki X so opozorili, da je plišasta igrača podobna “Krakenu”, antisemitskemu simbolu sovraštva, ki naj bi upodabljal Jude kot hobotnico z orožjem, ki obkroža svet. Protijudovske risanke so pogosto upodabljale simbol v nacistični Nemčiji in je še vedno pogosto uporabljena oblika s strani sovražnih skupin. Thunbergova je izbrisala objavo in naložila obrezano različico, ki ni več vključevala hobotnice. Napis posodobljene različice se glasi: “Ugotovila sem, da lahko plišasto žival, prikazano v moji prejšnji objavi, nekateri razlagajo kot simbol antisemitizma, česar se sploh nisem zavedala,” je zapisala.

Modro hobotnico Kraken so kot antisemitski simbol uporabljali nacisti (foto: The Holocaust Museum)

Podnebna aktivistka, ki že leta odkrito govori o tem, da je avtistična, je nadaljevala: “Igrača na sliki je orodje, ki ga ljudje z avtizmom pogosto uporabljajo kot način izražanja čustev. Seveda smo proti vsaki vrsti diskriminacije in obsojamo antisemitizem v vseh oblikah. O tem se ni mogoče pogajati. Zato sem izbrisala zadnjo objavo.”

Burni odzivi
Uradni račun izraelske vlade na Twitterju je bil neprizanesljiv v svojem odgovoru na posodobljeni tvit Thunbergove: “@GretaThunberg, Hamas ne uporablja trajnostnih materialov za svoje rakete, ki so morile nedolžne Izraelce. Žrtve pokola Hamasa bi lahko bili vaši prijatelji. Zavzemite se za to!”

Thunbergova, ki je bila v začetku tega tedna pridržana na podnebnem protestu v Londonu, se na sporočilo Izraela ni odzvala. Podnebna aktivistka je na Instagramu ponovno objavila objavo organizacije Palestine Speaks s sedežem v Berlinu, ki poziva k splošni stavki “proti genocidu (sic) v Gazi” ki se nanaša na izraelski vojaški odziv, za katerega palestinski uradniki trdijo, da je ubil skoraj 4400 ljudi. Objava je delavce in lastnike podjetij pozvala, naj v petek zaprejo svoje poslovalnice v znak solidarnosti “s Palestinci v Palestini in po svetu”.

V petek je izraelski vojaški tiskovni predstavnik Arye Sharuz Shalicar za Politico povedal, da “kdor koli se bo v prihodnosti identificiral z Greto, je po mojem mnenju podpornik terorizma,” in dodal, da Thunbergova “pometa s terorjem Palestincev ali Hamasa in Islamskega džihada pod mizo, kot da ne obstaja.”
“Ni hobotnica tista, zaradi katere se zdi ta tvit antisemitski, ampak popolno zanikanje mučenja, posilstva, obglavljenja in ugrabitve na tisoče Izraelcev,” je zapisala izraelska diplomatka Dana Filber.

 

Nekdanji novinar Doron Herman je delil grafiko, na kateri je s krepkimi črkami pisalo “Greta Thunberg podpira ISIS”.

 

“Pravite, da ste proti antisemitizmu, vendar ne morete reči niti besede, s katero bi obsodili Hamas ali izrazili solidarnost za 1400 ljudi – vključno z otroki – ki so jih pobili,” je odgovoril tudi odvetnik za človekove pravice Arsen Ostrovski.

 

Thunbergova že prej na strani Hamasa
To ni prvič, da je Thunbergova na družbenih medijih podala izjave o konfliktu med Izraelom in Hamasom. Leta 2021 je Thunbergova po poročanju o izraelskih zračnih napadih na območje Gaze tvitnila: “Uničujoče je spremljati razvoj dogodkov v Jeruzalemu in Gazi. #SaveSheikhJarrah” v odgovor na objavo kanadske avtorice Naomi Klein, ki je izraelske napade označila za “vojne zločine”.

Thunbergova je bila takrat kritizirana, ker ni obsodila prejšnjih napadov Hamasa na Izrael z območja Gaze. Kasneje je objavila: “Če naj bom kristalno jasna: nisem ‘proti’ Izraelu ali Palestini. Ni treba posebej poudarjati, da sem proti kakršni koli obliki nasilja ali zatiranja s strani kogar koli ali katerega koli dela. In spet – uničujoče je spremljati razvoj dogodkov v Izraelu in Palestini.” 

Svet pa se je medtem spremenil. Če je še leta 2021 bilo povsem normalno zamolčati ali celo zanikati palestinski terorizem in se osredotočati le na izraelske odgovore, je danes to postalo globalno zavržno. Enako, kot je bilo leta 2021 še vedno politično korektno Rusko federacijo obravnavati kot običajno državo. Danes je vse drugače. Svet je spregledal. Greta pa je – vključno z našimi levičarji – zopet na napačni strani zgodovine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine