15.1 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Države G7 svarijo pred omejevanjem izvoza hrane

Piše: STA

Kmetijski ministri sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) so po današnjem srečanju pozvali države, naj ne omejujejo izvoza hrane zaradi vojne v Ukrajini. Nemški kmetijski minister Cem Ozdemir je ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnih posledic, ki bi jih lahko imela ukinitev izvoza, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Vse države pozivamo, naj ohranijo svoje trge hrane in kmetijskih proizvodov odprte ter se zavarujejo pred neupravičenimi omejevalnimi izvoznimi ukrepi,” so v skupni izjavi zapisali kmetijski ministri skupine G7.

“Če bo vsakdo v takšnem položaju razmišljal o sebi, bo to še poslabšalo krizo in povzročilo, da bodo cene poskočile v nebo. To so stroški, ki se jim lahko izognemo in ki jih ne potrebujemo – kriza je že dovolj huda,” je dejal kmetijski minister Nemčije, ki trenutno predseduje skupini G7.

Na vprašanje novinarjev o morebitnih sankcijah za rusko kmetijsko industrijo je Ozdemir odgovoril, da je razprava podobna tistim na drugih področjih, kot je energetika, navaja AFP.

“Želim si, da bi bili bolj neodvisni, vendar na tem področju nismo, zato menim, da je pošten odgovor, da najprej vse skupaj pregledamo in preučimo, vendar ne sprejemamo izoliranih odločitev, ki vplivajo tudi na druge,” je povedal.

Ruski napad na Ukrajino, ki se je začel konec februarja, je še poslabšal svetovni porast cen ključnega blaga, vključno s hrano in nafto. Tako Rusija kot Ukrajina namreč sodita med večje pridelovalke živil, vključno s sončničnim oljem in pšenico, Bližnji vzhod pa je še posebej odvisen od uvoza iz teh dveh držav.

Da bo ruski napad na Ukrajino “globoko destabiliziral” oskrbo s hrano v Afriki in Evropi, je po današnjem srečanju voditeljev držav članic EU opozoril tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaradi vojne bodo namreč nekatere najbolj rodovitne kmetijske površine na svetu ostale neobdelane.

“Na to se bomo morali pripraviti in ponovno oceniti naše proizvodne strategije, da bi zaščitili našo prehransko neodvisnost, pa tudi, da bi lahko opredelili strategijo za Afriko,” je dodal. Tako bi lahko po oceni Macrona več afriških držav v roku 12 do 18 mesecev prizadela lakota, je še poročala AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sicer pozval ukrajinske kmete, naj povečajo proizvodnjo, da bi se tako izognili pomanjkanju žita.

“Po vsej državi … moramo to pomlad, kot vsako pomlad, sejati povsod – kolikor je le mogoče,” je dejal v video nagovoru. “Vse je odvisno od ljudi in razmer, saj gre za življenje,” so besede ukrajinskega predsednika povzeli pri nemški tiskovni agenciji dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine