12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Drugi val: Na Kitajskem približno pol milijona ljudi v karanteni, opravljenih 7,7 milijona testov

Kitajska je v nedeljo v bližini glavnega mesta Peking razglasila karanteno za približno pol milijona državljanov. Na območju se novi koronavirus pospešeno širi že vse od sredine meseca, oblasti pa situacijo opisujejo kot resno.

 

Globalna pandemija novega koronavirusa se je pričela v kitajskem Vuhanu, do zdaj pa je kazalo, da je država epidemijo na svojih tleh uspešno premagala. A že od sredine meseca se novi koronavirus pospešeno širi v kantonu Anxin, ki se nahaja 60 kilometrov južno od glavnega mesta Peking. Tam so zabeležili že 300 okužb, v strahu pred nadaljnjim širjenjem pa so oblasti na tem območju, ki obsega približno 500 tisoč prebivalcev, zdaj uvedle karanteno, navaja Index. Pogoji karantene so strožji, kot smo jim bili priča v Sloveniji, med drugim lahko iz posameznega gospodinjstva dom zapusti le ena oseba in sicer izključno z namenom nakupa hrane in zdravi.

V novem valu epidemije do zdaj potrdili 311 primerov okužb

Kot so oblasti sporočile v nedeljo, so v Pekingu v obdobju zadnjih 24 ur odkrili 14 novih primerov okužb, skupno število okuženih v novem valu epidemije pa zdaj znaša 311. Žarišče naj bi bila veletržnica Xinfadi na jugu mesta, od koder se s sadjem in zelenjavo oskrbuje večina pekinških trgovin in restavracij.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Oblasti opravile 7,7 milijona testov

Oblasti zatrjujejo, da so se testiranja lotili resno, vanj pa so zajeti obiskovalci tržnice, zaposleni v restavracijah, vozniki dostavnih vozil in stanovalci z rizičnih območij. Skupno naj bi vzeli že 8,3 milijona vzorcev, za zdaj pa so opravili 7,7 milijona testiranj.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine