28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Drama okoli kandidata za vrhovno sodišče ZDA se stopnjuje

Predsednik senatnega odbora za pravosodje Chuck Grassley je ženski, ki kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha obtožuje spolnega napada, dal ultimat. Odločiti se mora, ali bo povedala svojo zgodbo pred odborom ali pa bodo v ponedeljek glasovali o kandidatu.

Grassley je za zaslišanje o obtožbah določil sredo, odvetniki Christine Blasey Ford želijo četrtek, potem pa so tu še nekatere podrobnosti okrog samega zaslišanja.

Fordova trdi, da jo je Kavanaugh leta 1982 spolno napadel, demokrati ji verjamejo, republikanci pa menijo, da gre za taktiko oviranja kandidata, s katerim bodo sodišče lahko premaknili trdno v desno.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja želi glasovanje o Kavanaughovi potrditvi pred celotnim senatom opraviti do 1. oktobra, ko se začne zasedanje vrhovnega sodišča.

Menda se mudi, ker je sodišče trenutno razdeljeno na štiri konservativne in štiri liberalne člane. Ob tem pa velja opozoriti, da se McConnellu ni mudilo leto dni, ko je predsednik Barack Obama po smrti konservativnega sodnika Antonina Scalie na njegov položaj predlagal Merricka Garlanda.

Česar takega si senat v svoji zgodovini še ni privoščil, vendar republikanci niso hoteli izgubiti večine na sodišču, obenem pa ni zakona, ki bi jim nalagal, da sprejmejo predsednikovega kandidata.

McConnell in kolegi Garlanda sploh niso hoteli zaslišati in so upali, da bo novembra 2016 na volitvah zmagal republikanec. Zmagal je Trump in dobili so konservativnega Gorsucha. Po upokojitvi Anthonyja Kennedyja, ki je glede pravice do splava in homoseksualcev prestopal k liberalcem, pa je Trump našel zanesljivo konservativnega Kavanaugha, ki naj bi s temi zadevami opravil.

Demokrati želijo to preprečiti, vendar do pojava Fordove niso imeli veliko upanja. Sedaj pa je politična igra odprta, ker so novembra kongresne volitve in si republikanci ne morejo privoščiti dodatne izgube ženskih glasov s preostrimi napadi na Fordovo.

To so do petka izražale tudi Trumpove izjave, ki so bile nenavadno umirjene. V petek je sicer tvitnil, da bi Fordova napad prijavila pred leti, če bi bila zadeva res tako resna. Dodal je obtožbo, da gre za napad na poštenega človeka s strani radikalnih levičarjev.

Republikanska senatorka Susan Collins, ki obtožbe jemlje resno, čeprav ne pravi, da jim verjame, je dejala, da jo je predsednikov tvit šokiral. Spolni napadi so namreč še vedno najmanj prijavljen zločin v ZDA in obtožbe je treba vzeti resno ter speljati vse potrebne postopke.

To je, kot kaže, zaleglo, saj Trump kasneje na zborovanju svojih podpornikov v Missouriju ni bil več tako oster do Fordove.

Do petka zvečer so se Grassley in njeni odvetniki dajali okrog podrobnosti. Fordova želi, da jo zaslišijo senatorji v odboru, Grassley in kolegi želijo za to najeti pravnico. Zaradi podobe seveda, saj se zavedajo, kako bo napadalno zaslišanje ženske s strani 11 večinoma ostarelih možakarjev delovalo v javnosti.

Fordova računa, da bi bili fantje zaradi tega manj napadalni kot konservativna pravnica. Bodejo se tudi okrog tega, ali bi najprej zaslišali Kavanaugha ali Fordovo in o drugih pričah. Fordova želi na klopi Marka Judga, prijatelja Kavanugha iz dijaških let, ki je bil udeležen v napadu nanjo leta 1982.

Kavanaugh in Judge to zanikata, vendar pa je Judge v svoji knjigi spominov pisal, da so ga v srednješolskih letih pili do onemoglosti in se ne spomnijo, kaj vse so počeli.

Glavna točka spora pa je bila do petka zvečer datum zaslišanja. Grassley je dal Fordovi ultimat, da se do desetih zvečer odloči, ali pride v sredo na zaslišanje ali pa bodo v ponedeljek glasovali v odboru brez nje. Njeni odvetniki so mu do izteka ultimata odgovorili, da naj se neha obnašati nasilniško in privoli v četrtek. Grassley še ni odgovoril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine