6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Donald Trump v pismu odločno opozoril Erdogana zaradi vojaške ofenzive v Siriji: “Ne igraj korenjaka! Ne bodi norec”! Erdogan naj bi Trumpovo pismo vrgel v smeti

Prejšnji teden je ameriški predsednik Donald Trump poslal pismo turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, v katerem ga je opozoril, da bi lahko uničil turško gospodarstvo, če se razmere v Siriji ne obvladajo in rešijo na human način. “Vse se lahko zmenimo” in “ne bodi norec” je Trump opozoril Erdogana.

 

Erdogan je namreč v začetku oktobra v Siriji sprožil turško vojaško ofenzivo, ker želi “nevtralizirati grožnje terorizma” in vzpostaviti “varno območje.”

Kot so mnogi prepričani, pa se tega ni lotil na pravi način, s pokolom tisočih ljudi. Erdogana je opozorila Kitajska, a je naletela na gluha ušesa, turški predsednik je namreč dejal, da ne bo nikoli razglasil premirja. Tudi Evropi je zagrozil z invazijo 3,6 migrantov, ki jih bo poslal v Evropo, če bo njegov “podvig” označila za ofenzivo. Zdaj pa je svoje stališče v pismu predstavil tudi Trump, ki je zapisal:

“Dragi predsednik: Ne želiš biti odgovoren za pokol tisočih ljudi in jaz ne želim biti odgovoren za uničenje turške ekonomije – kar tudi bom. Potrudil sem se rešiti že kar nekaj tvojih težav. Ne pusti sveta na cedilu.  Z generalom Mazloum se lahko dogovorita, pripravljen se je s tabo pogajati in pripravljen je popustiti, kot še nikoli do sedaj. Zgodovina te bo gledala v pozitivni luči, če se tega lotiš na pravi in human način. S sovraštvom pa te bo gledala, če se ne bodo zgodile dobre stvari. Ne igraj korenjaka! Ne bodi norec!”

Viri blizu turškemu predsedniku so za britanski BBC povedali, da je Erdogan pismo odločno zavrnil in ga vrgel v koš za smeti, poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine