13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Donald Trump: To je naredil Iran!

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ocenil, da je le malo možnosti, da bo Iran po napadih na tankerja v Omanskem zalivu uresničil grožnjo z zaprtjem Hormuške ožine. Teheranu je tudi znova očital vpletenost v četrtkova napada na tankerja, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“To je naredil Iran,” je Trump dejal v pogovoru za ameriško televizijo Fox, potem ko je ameriška vojska objavila posnetek, na katerem naj bi iranski vojaki odstranjevali neeksplodirano mino z boka poškodovanega tankerja. “Veste, da to drži, saj ste videli čoln,” je dodal. “Mislim, da ena od min ni eksplodirala in da je na njej ‘podpisan’ Iran,” je dejal.

Ocenil je še, da je le malo možnosti, da bo Iran po napadih na tankerja v Omanskem zalivu uresničil grožnjo z zaprtjem Hormuške ožine, strateške energetske povezave, ki proizvajalke nafte v Perzijskem zalivu povezuje s ključnimi trgi v Aziji, Evropi in drugod. “Ne bodo je zaprli. Ne bo zaprta. Ne bo dolgo zaprta in to vedo,” je še dejal.

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila v četrtek napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Norveška pomorska agencija je potrdila, da so na krovu naftnega tankerja Front Altair, ki je v lasti norveškega ladjarja Frontline, odjeknile tri eksplozije. Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje in je tovoril metanol.

Washington je že obtožil Teheran, da izvaja sabotažo na tankerje na območju, a Iran vsakršno vpletenost zanika.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem posvarilo pred prenagljenim sklepanjem zaključkov glede četrtkovih napadov na tankerja. “Treba se je vzdržati naglih zaključkov,” so pozvali. Zavzeli so se za mednarodno preiskavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine