24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Donald Trump še vedno vztraja, da bi Severna Koreja lahko postala gospodarska sila – bo prepričal Kima, da se odpove jedrskemu orožju?

Ameriški predsednik Donald Trump je pred današnjimi pogovori s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v vietnamskem Hanoju vztrajal, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o denuklearizaciji lahko postala velika gospodarska sila.

 

Trump, ki se bo danes in četrtek sestal na drugem vrhu s Kimom, je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo. Vietnam po njegovih besedah “cveti kot le redki kraji na Zemlji”.

“S Severno Korejo bi bilo enako, in to zelo hitro, če bi se denuklearizirala,” je ameriški predsednik danes objavil na Twitterju. Kot je dodal, ima Severna Koreja gospodarski potencial “kot skoraj nihče drug v zgodovini”.

Vietnam, enopartijska država in nekdanji sovražnik ZDA, je v zadnjih letih doživel hiter gospodarski napredek in ponuja vizijo, kaj bi lahko postala Severna Koreja, če bi se odprla svetu in če bi mednarodna skupnosti odpravila sankcije proti njej.

Trump mora sicer najprej “svojega prijatelja” Kima, kot ga je označil danes na Twitterju, prepričati, da se odreče svojemu jedrskemu programu. Na srečanju z vietnamskim premierjem je izrazil optimizem glede pogovorov s Kimom in dejal, da si tudi severnokorejski voditelj “želi narediti nekaj velikega”.

Kim se medtem danes še ni prikazal iz luksuznega hotela v vietnamski prestolnici. V Vietnam je prispel v torek po treh dneh vožnje z vlakom preko Kitajske, po prihodu v Hanoj pa je obiskal severnokorejsko veleposlaništvo.

Trump in Kim sta se prvič srečala junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine