2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Se v Singapurju obeta zgodovinski vrh o jedrski razorožitvi?

V Singapurju bo prihodnji teden težko pričakovano srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. Glavna tema zgodovinskega vrha, ki bo potekalo v hotelu Capella na singapurskem otoku Sentosa, bo jedrska razorožitev Korejskega polotoka.

Po negotovosti, ali srečanje sploh bo, zdaj ni skoraj nobenih dvomov več, da si bosta Trump in Kim segla v roke in sedla za pogajalsko mizo. Po pogovorih s severnokorejskim pogajalcem Kim Yong-cholom v Beli hiši je Trump potrdil, da bo vrh potekal 12. junija v Singapurju, kot je bilo načrtovano, in da bo glavno vprašanje jedrska razorožitev Korejskega polotoka.

ZDA upajo, da se bo Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpovedala svojemu jedrskemu programu. Obseg in hitrost razorožitve sta sicer še predmet pogajanj.

Severna Koreja v zameno pričakuje konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

Trump je po srečanju s severnokorejskim odposlancem izrazil prepričanje, da bi na vrhu lahko dosegli napredek, je pa dal jasno vedeti, da bo to šele prvo v vrsti srečanj.

“Menim, da bo to proces, vendar se odnosi gradijo, in to je zelo pozitivno. (…) 12. junija ne bomo ničesar podpisali,” je dejal.

Pred potrditvijo vrha je bila mednarodna javnost več dni v negotovosti zaradi nasprotujočih si izjav Trumpa in Kima. Ameriški predsednik je 24. maja odpovedal srečanje, za kar je okrivil Severno Korejo, čeprav so se pogovori nadaljevali.

Do preboja je prišlo, ko je Kim v ZDA poslal svojo desno roko, bivšega šefa obveščevalne službe Kim Yong-chola. Trumpova odločitev, da ga sprejme v Ovalni pisarni, je bila sama po sebi pomembna politična gesta.

Severnokorejski odposlanec je Trumpu izročil Kimovo pismo, vendar njegove vsebine niso razkrili. Bela hiša je objavila fotografijo, na kateri je videti, kako Kim Yong-chol ameriškemu predsedniku izroča veliko ovojnico.

Trump je izjavil, da ZDA ne bodo uvedle novih sankcij proti Severni Koreji, dokler trajajo pogovori, in da s Kim Yong-cholom ni govoril o človekovih pravicah. To vprašanje bo verjetno načeto v Singapurju, je dodal.

Analitiki se sprašujejo, kako bo videti napredek, o katerem govori Trump. Časnik New York Times je opozoril, da ameriški predsednik tvega ponovitev napak svojih predhodnikov, če bi preveč popuščal in se ne bi mogel več umakniti iz pogajanj.

Ameriški obrambni sekretar James Mattis je nedavno na konferenci v Singapurju dejal, da bodo mednarodne sankcije odpravljene šele, ko bo Severna Koreja naredila nepovratne korake za uničenje svojega jedrskega arzenala.

“Še naprej bomo izvajali vse resolucije Varnostnega sveta ZN o Severni Koreji. Severna Koreja bo pomoč prejela šele, ko bo naredila preverljive in nepovratne korake v smeri denuklearizacije,” je dejal Mattis.

Japonska je opozorila ZDA, naj se Kimu ne pustijo zavesti. Severna Koreja ne bi smela dobiti nobene nagrade samo zato, ker je pripravljena sodelovati v dialogu, je dejal japonski obrambni minister Itsunori Onodera.

Pjongjang je v preteklosti že obljubil, da se bo odpovedal jedrskemu orožju, vendar je prekršil dogovore ter nadaljeval jedrski in raketni program, je spomnil japonski minister, zato se je zavzel za ohranitev maksimalnega pritiska.

Južnokorejski obrambni minister Song Young-moo je po drugi strani posvaril pred pretirano nezaupljivostjo do Kim Jong-una. “Če verjamemo, da nas bo Severna Koreja prelisičila, tako kot nas je v preteklosti, kako naj se potem pogajamo in vzpostavimo mir?” se je vprašal.

In kakšna so zadnja sporočila iz Pjongjanga? Kim je pred dnevi prek državnih medijev sporočil, da je zavezan jedrski razorožitvi in da upa, da bo ta cilj možno doseči postopno, v interesu vseh strani.

Pričakovati je, da bodo pogovori v Singapurju zapleteni, ker si ameriška in severnokorejska stran različno razlagata pojem denuklearizacije. Pjongjang ne namerava predati svojega jedrskega orožja, preden bo dobil gospodarsko pomoč.

Na dnevnem redu pogovorov bodo tudi druga vprašanja, med drugim, ali bodo jedrske zmogljivosti, kot so obrati za bogatenje urana, uničene skupaj z jedrskimi konicami, in ali bodo ZDA umaknile svoje vojaške sile iz Južne Koreje in se odrekle možnosti jedrskega protiudara.

Srečanje v hotelu Capella na letoviškem otoku Sentosa se bo začelo ob 9. uri po krajevnem času (ob 3. uri po srednjeevropskem času). Singapur je bil izbran za prizorišče prvega srečanja aktualnih voditeljev ZDA in Severne Koreje, ker velja za varno in nevtralno državo, ki ima bogate izkušnje z organizacijo mednarodnih dogodkov na najvišji ravni. V igri za zgodovinski vrh naj bi bile sicer še Švica, Mongolija in Kitajska.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine