8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Donald Trump: »Če želite svobodo, bodite ponosni na svojo državo. Če želite demokracijo, branite svojo suverenost. Če želite mir, ljubite svoj narod«

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem govoru, ki ga je imel na generalni skupščini Združenih narodov v torek dejal, da »vsak lahko sproži vojno, a le najpogumnejši izberejo mir« ter dodal, da neskončne vojne niso cilj Združenih držav Amerike. 

Ameriški predsednik je dejal, da so ZDA daleč najmočnejša sila na svetu in da upa, da njegova država nikoli ne bo prisiljena uporabiti te sile. Trump je v svojem govoru kritiziral globalizem, za katerega je dejal, da je imel za prejšnje voditelje »religijsko privlačnost« zaradi katere so ignorirali lastne nacionalne interese. Trump je to označil kot napačno, ker meni, da modri vladarji vedno postavijo dobrobit svojega naroda na prvo mesto. Ameriški predsednik je dejal, da ZDA ne želijo konflikta z nobeno drugo državo ter si želijo mir, sodelovanje in obojestransko korist z vsemi, vendar pa nikoli ne bodo popustili pri obrambi ameriških interesov. 

»Če želite svobodo, bodite ponosni na svojo državo. Če želite demokracijo, branite svojo suverenost. Če želite mir, ljubite svoj narod«, je dejal Trump in dodal, da svet ne pripada globalistom, temveč patriotom ter poudaril, da ima vsaka država svojo dediščino, ki jo dela edinstveno.  

Trump je v svojem govoru direktno obtožil Iran za nedavne napade na savdijsko naftno infrastrukturo, za katere so sicer uradno prevzeli odgovornost proiranski jemenski hutujski uporniki. Trump je Iran obtožil krvoločnosti ter ocenil, da je ta država po Islamski revoluciji doživela štiri desetletja neuspeha. Zato je pozval iranske voditelje naj končno postavijo iransko ljudstvo na prvo mesto. Trump je v svojem govoru branil umik ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom in uvedbo sankcij proti Iranu, češ, da je iranski režim povečal nasilje in neizzvane napade. Sankcije bodo zato ostale in se še krepile, vse dokler ne bo Teheran spremenil stališč. 

Trump je  v svojem govoru v Združenih narodih tudi dejal, da so časi zlorab na področju mednarodne trgovine minili, s čimer je ciljal na Kitajsko. Ob močnih kritikah kitajskih poslovnih praks, je vseeno izrazil upanje, da bosta obe ekonomski supersili dosegli dogovor, ki bo končal njun trgovinski spor. Ob tem pa je pozval Peking, naj zaščiti demokracijo v Hongkongu. 

Trump je nadalje omenil tudi nujnost denuklearizacije Severne Koreje, dejal pa je tudi, da ZDA pozorno spremljajo dogajanje v Venezueli. »Državljani Venezuele, ki ste ujeti v tej nočno mori, vedite, da ameriško ljudstvo stoji za vami« je dejal Trump in pristavil, da čakajo dan, ko se bo vzpostavila demokracija, ko bo Venezuela svobodna in bo svoboda prevladala na celotni hemisferi. 

Trump je še dejal, da sta socializem in komunizem v preteklih desetletjih kriva za sto milijonov mrtvih in pribil, da ZDA ne bodo nikoli socialistične.

Zadnje novice

Sorodne vsebine