12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Dokazi za vpletenost Rusije v nasilje na vzhodu Ukrajine obstajajo: OVSE našel rusko vojaško opremo

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes sporočila, da je 28. julija na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih upornikov, prvič opazila opremo za elektronsko vojskovanje, ki je bila proizvedena v Rusiji. Kremelj je sicer doslej odločno zanikal podporo proruskim separatistom.

 

Izjava Ovseja pomeni redko neodvisno potrditev, da je v konfliktu med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti uporabljena sodobna oprema, proizvedena v Rusiji, poroča francoska francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna opazovalna misija organizacije v Ukrajini je sporočila, da je 28. julija “opazila štiri posebne sisteme za elektronsko vojskovanje … na območjih, ki niso pod nadzorom vlade”.

Dron misije je okoli 64 kilometrov jugozahodno od oporišča upornikov Lugansk zabeležil sisteme Leer-3, Krasuha-2, Bylina in Repellent-1, ki so namenjeni za motenje mobilne komunikacije in onesposabljanje radarsko vodenih raket. Elektronsko opremo so pred nekaj leti začeli proizvajati v Rusiji.

Poročilo Ovseja sicer ni neposredno navedlo države izvora.

Konflikt na vzhodu Ukrajine se je začel aprila 2014, potem ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim. V konfliktu je doslej umrlo več kot 10.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine