26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(DISKRIMINACIJA) Zaradi krščanske orientacije ter stališč so mu odrekli službo

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Britanski socialni delavec je sprožil pravni postopek proti potencialnemu delodajalcu, potem ko so ga zavrnili zaradi njegovih krščanskih pogledov na spolnost in zakon. Felix Ngole se je potegoval za sanjsko službo, kjer se je na razgovoru sicer izkazal, vendar so ga iz zaposlitvenega postopka izločili, ker ni “zaprisegel ideologiji LGBTQ” in trdno stoji za svojim verskim prepričanjem. To celo ni bilo njegovo prvo soočenje s tovrstno diskriminacijo.

Britanec Felix Ngole se je potegoval za željeno službo socialnega delavca za podporo duševnemu zdravju pri Touchstone Support Leeds, dobrodelni organizaciji, ki sodeluje z Nacionalno zdravstveno službo Združenega kraljestva (NHS), vendar je podjetje nekaj tednov pozneje preklicalo ponudbo, ko je izvedelo za njegova krščanska načela in dobljeno sodbo glede verske svobode. Zaradi diskriminacije na podlagi verskega prepričanja je namreč v preteklosti že tožil javno institucijo in tudi zmagal.

Nekaj ​​tednov po obvestilu o izbiri je Ngole prejel e-poštno sporočilo od namestnice izvršnega direktorja Touchstone Kathryn Hart, v katerem je zapisala, da ni primeren za položaj zaradi svojih vrednot, ki “niso skladne z etosom in vrednotami Touchstone Leedsa”. Ponudbo za delo so namreč hitro umaknili, potem ko je vodstvo izvedelo za Ngolejevo nedavno zmago glede pravice do svobode govora.

To ni bilo prvo soočenje z versko diskriminacijo
Kristjana so nekaj let nazaj izključili, ker je na Facebooku izražal svoja tradicionalna verska stališča o poroki in zakonu homoseksualcev oziroma je citiral svetopisemske verze, ki potrjujejo tradicionalne krščanske poglede na zakon. Univerzo je nato tožil in zmagal v zadnjem krogu pravne bitke. Sodnica je sprva razsodila v prid univerze, vendar so po razmisleku trije prizivni sodniki njeno sodbo razveljavili. Ngole je po odločitvi prizivnega sodišča dejal, da je to odlična novica zanj in njegovo družino, pa tudi za vse, ki jim je mar za svobodo govora, še posebej za tiste, ki delajo v socialnih poklicih. “Kot kristjani smo poklicani služiti drugim in skrbeti za vsakogar, a javno in zasebno nam mora biti omogočeno svobodno izražanje svojih prepričanj in tega, kar pravi Sveto pismo, brez strahu pred izgubo sredstev za preživetje,” navaja The Guardian.

Foto: Twitter

Podjetje je želelo, da Ngole “zapriseže ideologiji LGBTQ”
Ngole se zdaj znova sooča z diskriminacijo, tokrat pa trdi, da je Touchstone preklical ponudbo za službo zaradi njegovih verskih načel, ki se ne ujemajo z njihovim “etosom in vrednotami”. “Predvsem lahko vidimo, da imate zelo močna stališča proti homoseksualnosti in istospolnim porokam, kar je popolnoma v nasprotju s stališči Touchstonea, organizacije, ki se zavzema za aktivno promocijo in podporo pravic LGBTQ+,” se je glasilo e-poštno sporočilo, ki ga je Ngoleju poslala glavna izvršna direktorica Touchstonea, poroča Daily Wire. Dejala je, da bo podjetje ponovno pretehtalo svojo odločitev, če nam bo gospod Ngole “sposoben dati zagotovila, da [njegova] vloga ne bo ogrožena zaradi [njegovih] stališč”.

“Česar ne morem storiti in ne morete pričakovati, da bom storil, ne da bi bili sami diskriminatorni, da je namreč moje sodelovanje pri ‘promociji pravic homoseksualcev’ pogoj za mojo zaposlitev,” je odgovoril Ngole, ki je zatrdil, da njegov namen ni bila diskriminacija. Z Ngolejem so ponovili razgovor in ga na dolgo spraševali o njegovih prepričanjih. Ob zaključku razgovora so se vodilni v podjetju odločili, da bodo vztrajali pri svoji odločitvi. Oče treh otrok zdaj izpodbija umik na delovnem sodišču Združenega kraljestva s pomočjo Krščanskega pravnega centra.

Foto: Pixabay

Ko sem prejel e-pošto, v kateri je pisalo, da preklicujejo mojo zaposlitev, sem doživel šok. Bil sem zelo zmeden in obupan in hotel sem vedeti, zakaj,” je v izjavi pojasnil Ngole. “Razlogi, ki so jih navedli za umik ponudbe za delo, so bili napad name in mojo vero. Dali so videti, da bodo vsi ljudje, ki bi jim pomagal, privrženci LGBT, in da moram priseči zvestobo zastavi LGBT in pri tem pozabiti na svoja krščanska prepričanja.” Dodal je: “Nedopustno je, da se delodajalcem dovoli, da na ta način diskriminirajo krščanske osebe in jih prisilijo k spodbujanju ideologije, nasprotujoči njihovi vesti. Ni medsebojnega spoštovanja in strpnosti do mojih prepričanj,” je dejal in zatrdil, da se bo boril ne le zase, ampak za vse kristjane in posameznike vseh prepričanj po državi.

Tovrstna diskrimacija je vedno pogostejša
Andrea Williams, izvršna direktorica Krščanskega pravnega centra je dejala, da je tovrstne diskriminacije v Združenem kraljestvu vse več. “Reči zaposlenemu, da mora ‘sprejeti in promovirati’ homoseksualnost kot pogoj za zaposlitev, je temen in zaskrbljujoč precedens. Če tega ne bi izpodbijali, bi kristjanom, ki izražajo svoja prepričanja, prepovedali delo v NHS in drugih institucijah,” je pojasnila. “Priča smo  totalitarizmu organizacije, ki jo je zajel Stonewall in bo naredila vse, da ohrani svojo uvrstitev Stonewalla čim višje,” je nadaljeval Williams. “Diskriminacija na podlagi stališč se v Združenem kraljestvu stopnjuje z zaskrbljujočo hitrostjo … Vsak, ki ne upošteva in slavi ideologije LGBT, mora postati ‘neoseba’.” Center je potrdil, da je bil Felix Ngole “najuspešnejši kandidat na razgovoru, saj je med vsemi kandidati dosegel najvišje ocene pri ocenjevanju enakosti in raznolikosti, piše Daily Wire.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine